Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Május 1-én volt 25 éve, hogy tragikus körülmények között elhagyta a földi versenypályát a Forma–1 valaha volt egyik legkiválóbb pilótája, a háromszoros világbajnok Ayrton Senna. A brazil nemcsak a pályán volt mindennél és mindenkinél eltökéltebb, de azon kívül is erős személyiség volt, olyan, aki hatással volt a pilótatársaira.

És hogy miért, az a következő idézetekből kiderül:

„Amikor egy versenyautóban ülsz és győzni akarsz, a második vagy a harmadik hely nem elég.”

„Az elméd erejével, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel, és persze a tapasztalatoddal nagyon magasra repülhetsz.”

„Nem tudok úgy vezetni, hogy ne legyen benne rizikó. Mindenkinek fejlesztenie kell magát. Minden versenyzőnek van egy limitje. Az én limitem kicsit kijjebb van, mint a többieké.”

„Egyszer csak észrevettem, hogy többé nem tudatosan vezetem az autót. Ösztönösen vezettem, mintha csak egy másik dimenzióban lettem volna.”

„A félelem izgalmas számomra.”

„A versenyzés, a versengés a véremben van. Ez bennem van, az életem része, egész életemben ezt csináltam, ez mindenen felül áll.”

„Soha nem fogod megismerni az érzést, amikor egy versenyző megnyeri a versenyt. A sisak olyan érzéseket takar el, amelyeket nem lehet megérteni.”

„Nem azért vagyok itt, hogy második vagy harmadik legyek, azért vagyok itt, hogy győzzek.”

„A győzelem a legfontosabb. Minden más ennek a következménye.”

„Nők – mindig bajban vagyok velük, de nem tudok élni nélkülük.”

„Már enyém volt a pole, aztán javítottam fél másodpercet, aztán egy másodpercet, majd folytattam. Egyszer csak közel 2 másodperccel gyorsabb voltam mindenkinél, köztük az ugyanolyan autóban ülő csapattársamnál is.”

„A legnagyobb hibám? Azt még nem követtem el.”

„A pénz egy furcsa dolog. Azok az emberek, akiknek nincs, erősen arra törekednek, hogy legyen. Akinek viszont van pénze, tele van problémákkal.”

„A gazdagok nem tudnak olyan szigeten élni, amelyet szegénység vesz körül. Mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk be. Mindenkinek lehetőséget kell adnunk, legalább egy alapszintű lehetőséget.”

„Ha második vagy, akkor te vagy az első vesztes.”

„Attól, hogy hiszek Istenben, ez nem jelenti azt, hogy halhatatlan vagyok. Ugyanannyira félek a sérüléstől, mint bárki más, főleg amikor egy Forma–1-es autót vezetek.”

„Ha Isten melletted van, minden tisztává válik.”

„Természetesen vannak pillanatok, amikor elgondolkozol, meddig akarod ezt csinálni, mivel ennek az életnek vannak nem túl szép aspektusai. De egyszerűen imádok győzni.”

„Ebben a szezonban sok baleset lesz. Remélem, szerencsések leszünk, és nem történik semmi komoly.”

„Ha olyan balesetet szenvedek, amely az életembe kerülhet, azt remélem, hogy gyorsan és azonnal történik majd. Nem akarok tolószékbe kerülni. Ha élek, teljes életet akarok élni, teljesen átélve mindent, mert intenzív ember vagyok.”

(forrás: motorsport.com, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.