Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

25 évvel ezelőtt a Skoda egy olyan modellt mutatott be, amire akkor még senki sem számított a cseh márkától. A rikító sárga Felicia Fun nem egyszerű pick-up, a felhajtható hátsó ülésekkel sajátos szabadidő-autónak számított.

A Felicia nevéről talán a Škoda stílusos kabriója jut eszedbe, amit a hatvanas évek elején gyártottak 15 ezer példányban, és amit idehaza is csak kevesen élvezhettek. A jól csengő típusnevet a kilencvenes években elevenítette fel a Škoda a Favorit alapos átdolgozásával született kompakt autón, amiből egy egészen különleges karosszériaváltozat is készült.

A klasszikus Felicia annak idején nem kapott utódot, és a Škoda egy időre elbúcsúzott a kabriótól, a farmotoros építésmód és a központi utasítás sem tette volna lehetővé egy nyitott tetős változat gyártását.

A Favorit a nálunk is ismert ötajtós, valamint a Forman névre keresztelt kombi változatban került gyártásba, és készült belőle pick-up is, amiből a ’93-as frankfurti autószalonra látványos szabadidő-autót építettek.

Az igazi érdekessége mégis az volt, hogy a hátfal eltolásával még két pótülést lehetett kihajtani a platón, ahol egyébként szörföt vagy mountain bike-ot lehetett szállítani. Akkor még nem is sejtettük, hogy ez a koncepció hamarosan valóra válik.

A szériamodell megtartotta a korábbi prototípusból ismerős lehúzható hátsó szélvédőt, eltolható hátfalat és a két pótülést, ezzel a cseh márka egyik legbolondosabb autójává vált.

A Felicia Fun mai értelemben véve kompakt autó, 4,25 méter hosszú, 1,68 méter széles és 1,47 méter magas, a pótülések használatával az 1,37 méteres plató 85 centiméteresre rövidült.

az 1,3 literes, 68 lóerős és az 1,6 literes, 75 lóerős benzines mellett 1,9 literes, 64 lóerős dízelt is kínáltak.

1995-től egészen 2000 augusztusáig gyártották, de csak 4016 darabot, ezért az 1,4 millió példányban készült Felicia legritkább változata lett. Ha látsz is belőle eladót, biztosan nem adják olcsón.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.