Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A ralicsapat nem csak a versenyautóból, a pilótából és a navigátorból áll, ott van még a szerviz is, ami percek alatt varázsolja újra a ronccsá vált gépeket is. Sokat segít ebben egy olyan profi kamion, amibe most a Škoda motorosport-részlege enged bepillantást.

Húsz méter hosszú, 25 tonnát nyom, de még így is nehéz elképzelni, hogyan fér bele ennyi minden a Škoda ralicsapatának szervizkamionjába. Az ezernyi szerszám és alkatrész mellett a fedélzetén visz még 450 liter tiszta vizet a versenyautók mosásához, 200 liter versenyüzemanyagot, 50 darab gumiabroncsot, ja, és a pótkocsiban még a két Fabia R5 raliautót is.

A kamiont a legapróbb részletéig úgy tervezték meg, hogy a verseny közben körülötte dolgozó húsz szerelő számára minél praktikusabb legyen. Az elektromos csavarhúzókat például rögtön az oldalára rögzítették, csak le kell emelni és használni őket, de a csereakkumulátorok is gondos rendben sorakoznak. Minden fiók precízen rendszerezett, hogy semmit se kelljen keresgélni.

A raliban a verseny közbeni szervizek 30-45 percesek, és ennyi idő alatt a szerelők szinte bármit meg tudnak javítani. Ha a versenyautó szerkezete nem sérült, akkor akár motort, váltót, futóművet is cserélnek. A karosszériaelemek igazi fogyóeszközök, csak lökhárítóból 12 darabot visznek, mert általában ezt hagyják el először a futam közben, pedig szerepe van a hűtőlevegő irányításában.

Sokkal könnyebb úgy dolgozni a szerelőknek, hogy nem a poros, sáros autó alá fekszenek, a tisztaság pedig a sérülések feltérképezését is megkönnyíti. Minden karosszériaelemből visznek cserét, még tető is van náluk egy, pedig azt nem éppen egyszerű verseny közben kicserélni.

Mint ahogyan a szervizkamionnal a verseny helyszínére eljutni sem gyerekjáték. A legnehezebb a kompokra felállni vele, amihez több rámpára is szükség van, és a téli futamok havas útjain is kihívást jelent a 25 tonnás pótkocsis szerelvény. A Škoda Motorsport kamionja már 15 éve úton van, ezért hamarosan egy teljesen új, még modernebb utódot kap, biztosan még bámulatosabb berendezéssel.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.