Megnéztük a Mercedes robottaxiját, és eléggé leesett az állunk
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Smart Vision EQ Fortwo nem csak úgy néz ki, mintha a jövőből érkezett volna - ez a kocsi tényleg a jövőből érkezett.

Mert bár néhány év múlva talán csak unottan fogunk ásítani, ahogy beülünk egy ilyen autóba, és beütjük a munkahelyünk címét, jelenleg még csak egy konceptről van szó, amit legfeljebb olyan kivételes alkalmakkor láthat a nagyközönség, mint a barcelonai Mobil Világkiállítás, ahol a Merci standjánál lehetett belefutni a kocsiba.

Ami elsőre rögtön szembeötlik, hogy bár a robot Smart már a képeken is elég pofásan nézett ki, élőben még sokkal látványosabb kisautóról van szó, amiről csak vésővel-kalapáccsal tudod valahogy lehámozni a szemedet. A stílusa annyira letisztult, hogy Tim Cook szégyenkezve csúsztatná vissza az iPhone X-et a zsebébe, gyakorlatilag egy nagy fehér buborék, amibe raktak egy fotelt, vele szemben pedig egy hatalmas érintőkijelzőt.

Az autónak szinte minden eleme teljesen futurisztikus: műszereknek és kezelőszerveknek se híre, se hamva, a hatalmas, üveges ajtók szinte legördülnek a kocsiról, visszazáródva pedig tejüveg szerűen elhomályosulnak, hogy senki se láthasson be. A rendszámtábla helyét egy hatalmas kijelző foglalja el, amire bármit ki lehet írni, de a legfontosabb funkciója, hogy kiírja a megrendelő nevét, így nem kell azon gondolkodnod, hogy a ház előtt parkoló Smart vajon érted jött-e, vagy a szomszédért.

Fura módon a Daimlernek mégis sikerült megoldania, hogy a Smart Vision EQ élőben ne egy tanulmányautónak tűnjön, aminek majd lesz egy sokkal unalmasabb és földhözragadtabb sorozatgyártott verziója, hanem olyan járgánynak, ami akár holnap befordulhatna az utcasarkon.

Egyébként elképzelhető, hogy be is fog, hiszen a Daimler nemrég jelentette be, hogy hamarosan elkezdik tesztelni a Bosch-sal közösen fejlesztett robottaxi-szolgáltatásukat, miközben Kaliforniában éppen most ment át az a törvény, ami lehetővé teszi, hogy a robotautókat már távoli felügyelettel is tesztelhessék, vagyis nem kell a kocsiban ülnie senkinek (ennek ugye egy olyan autónál, amiben fék sincs, amúgy sem lenne értelme). Bár a Mercedes egyelőre nem közölte, hogy milyen autókkal kezdik meg a teszteket, de logikus lenne, ha az eleve önműködőnek tervezett autóikat használnák erre a célra.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.