Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A részben önvezető rendszerek egyre több személyautóban jelennek meg, de igazán a haszonjárműveknél jelenthetnek majd áttörést. Svédországban most egy közforgalomnak is nyitott úton kezdték meg a sofőr nélküli teherautó tesztjét.

Úgy tűnik, hogy a haszonjárműveknél is az önvezető rendszereké lehet a jövő, és a svéd Einride most engedélyt kapott rá, hogy rövid távokon, egy ipari parkban a közforgalomnak is nyitott utakon tesztelje a sofőr nélküli teherautóját. Az engedély egyelőre legfeljebb 5 km/órás sebességre szól, de így is áttörésnek értékelik a svéd cégnél.

A 26 tonnás össztömegű jármű elektromos hajtású, 200 kilométeres hatótávval, és a hasonló kapacitású, sofőrös, dízelmotoros teherautókhoz képest 60 százalékkal kisebb az üzemeltetési költsége. A központban ülő operátor egyszerre tíz jármű mozgását is felügyelni tudja.

Az Einride tervei között szerepel, hogy további utakra kér engedélyt, és az Egyesült Államokban is elkezdi tesztelni az önvezető teherautóját, ami iránt máris olyan cégek érdeklődnek, mint a Schenker és a Lidl.

Hasonló koncepciót készített a nyerges vontatók közt a Volvo:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.