Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A balatonfüredi veteránautós szépségverseny egyik különlegessége volt az a BMW 315 Roadster, ami már szériaváltozatában is meglehetősen ritka és értékes darab, de ez a példány egy egyedi prototípus, amit százmillió forintos összegért kínálnak.

Balatonfüreden vonultak fel a hétvégén a legszebb veterán autók, a Concours d’Elegance mezőnyéből pedig néhány típus még úgy is kiemelkedett, hogy minden kiállított modell igazi ritkaság volt. De ilyen BMW roadster, mint ez az 1936-os darab, nemcsak a Balaton-parton, de a világon is csak egy darab van.

Ezt a példányt 1936-ban szállították le, és egy olyan szervezet műhelyébe szállították, amelyet Carl Friedrich von Siemens alapított azért, hogy a Henry Ford által tökélyre vitt sorozatgyártást a németországi iparban is meghonosítsák.

1490 köbcentis, hathengeres motorja 34 lóerőt teljesített, ami elég kevésnek hangzik, de mivel a könnyű építésű sportkocsi csak 780 kilogrammot nyomott, ezért akár 120 km/órával is száguldhatott, ez pedig egy ilyen nyitott roadsterben elég soknak tűnt.

A 315 Roadster alapjaira egy karosszéria-beszállító épített egyedi stílusú felépítményt, ami nemcsak áramvonalasabb, de előremutatóbb is volt a szériagyártmánynál. A prototípus sorsa innentől kalandos, hiszen a második világháborúban nyom nélkül eltűnt, és évtizedekig semmit sem tudtak róla, nyilván úgy vélték, hogy megsemmisült.

De 1989-ben felbukkant Csehszlovákiában, és három évvel később Németországba szállították, hogy eredeti állapotába hozzák. A felújítása Lengyelországban zajlott, és nemrég fejeződött be, így az egyed BMW 315 Roadster ismét eredeti fényében pompázhatott a Balatonnál.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.