Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A hétvégi Monacói Nagydíjra hangolódva, egyszerűen nem mehetünk el szó nélkül az 1996-os hercegségbeli futam mellet, amit a Forma–1-nagykönyvben csak minden idők legemlékezetesebb versenyeként említenek, és amit akár a Monty Python is rendezhetett volna.

A dolog nagyon vicces (persze csak így utólag), mert annyira kaotikus volt a futam, hogy Andrea Montermini (Forti-Ford) már a felvezető körben összetörte autóját, így a megmaradt 21 indulóból  csak hárman értek célba. Igen, 18-an kiestek, pedig a versenyt még idő előtt le is fújták, 78 körből csak 75 lett, mivel a verseny időtartama meghaladta a két órát.

Így az összes túlélő dobogóra állhatott: Olivier Panis (Liger-Muger-Honda) élete első és egyben utolsó F1-es győzelmét érte el, mögötte csak David Coulthard (McLaren-Mercedes) és Johnny Herbert (Sauber-Ford) ért célba.

És akkor azt sem hagyhatjuk ki, hogy Coulthard Michael Schumacher sisakjában volt kénytelen versenyezni, mivel sajátját alkalmatlan volt a bevetésre, a győztes Panisnak meg egy öltönyt kellett kölcsön kérnie a győzelmi fogadásra, mert ekkora sikerre ő egyáltalán nem számított.

Egyébként azok, akik teljesítették a versenytáv 90%-át, rangsorolva lettek, így fordulhatott elő az is, hogy Heinz-Harald Frentzen (Sauber-Ford), Mika Salo (Tyrrell-Yamaha), Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes), Eddie Irvine (Ferrari) is célba ért, bár utóbbinak az akkori pontozási rendszernek köszönhetően már nem jutott egy pont sem.

Ezek után már csak egy kérdésünk van, ki nyeri az idei Monacói Nagydíjat?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.