Zak Brown szerint nem biztos, hogy minden csapat túléli a sportág leállását.

A koronavírus-járvány miatt teljesen leállt az F1, ami a csapatokat nehéz gazdasági helyzetbe hozza, hiszen futamok híján komoly bevételtől esnek el (különböző jogdíjak, szponzormegjelenésből származó pénzek, stb...), ami a kisebb istállók számára akár a véget is jelentheti.

Már több csapat is anyagi megszorításokat vezetett be, amiből a legtöbb pilóta is kiveszi a részét. Elsőként a mezőnyből a McLaren lépte meg a kényszerintézkedéseket, a wokingiak nagyfőnöke Zak Brawn szerint közel sem biztos, hogy minden istálló túléli a jelenlegi krízishelyzetet:

Brown szerint esélytelen, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben bárki is befektessen egy anyagi nehézségekkel küzdő csapatba, ahogy mondja: „nagyon törékeny állapotban van a sportágunk”.

Az F1 és az FIA közösen igyekszik költségcsökkentő intézkedésekkel levenni a terhet az istállók vállától, többek között ezért is

  • halasztották el 2022-re (de lehet, hogy egészen 2023-ig eltolják) a nagy 2021-es szabályváltoztatásokat,
  • fagyasztották be a fejlesztések egy részét, illetve
  • határozták meg 175 millió dollár helyett 150 millióban a csapatok maximális kiadásait, ami a jövőben még tovább csökkenhet:

„Minden istálló beleegyezett a 150 millió dolláros limitbe, de a többség – beleértve az egyik nagycsapatot is –, hajlandó lenne bőven ez alá az összeg alá is menni.”

(Forrás: BBC, fotó: Getty Images)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.