A világ egyik legjobb útjának tartják Olaszország legmagasabb hegyi átkelőjéhez, a Stelvio-hágóhoz vezető szerpentint. Autósok, motorosok és kerékpárosok ezrei keresik fel a kacskaringós utat, ahol menetrendszerinti buszjáratot is indítottak.

Walter Burch svájci buszvezető öt éve vonult nyugdíjba, de akkor egy olyan munkát kínáltak neki, ami minden eddiginél emlékezetesebb. Hetente kétszer egy egyedi Scania Interlink buszt vezet az Alpokon keresztül, közel háromezer méteres magasságban, a világ egyik leglátványosabb és legnehezebb autós útvonalán, a Stelvio-hágón.

A Stelvio-hágóról

2757 méteres tengerszint feletti magasságával a Passo dello Stelvio máig Olaszország legmagasabban fekvő közúti hágója. A Lombardiát és Tirolt összekötő hegyi utat eredetileg 1825-ben adták át, a korábban fontos közlekedési útvonalat ma kerékpárosok és autósok ezrei keresik fel naponta, és a Top Gear is a legjobb autós útvonalnak választotta, még mielőtt meglátták a transzfogarasit.

A kanyargós útvonalhoz speciális buszra volt szükség, a svájci oldalon ugyanis nem közlekedhetnek 10 méternél hosszabb járművek, ez a 11 méteres Scania Interlink azonban a hossza ellenére is megkapta az engedélyt, mivel a tengelytávja öt méternél rövidebb, ezért jobban fordul a hajtűkanyarokban. Az érdekessége, hogy az alagutak előtt öt centivel le is lehet süllyeszteni.

Az út 1200 méteres magasságról indul, a 2757 méteres hágóra visz fel, majd 400 méterre ereszkedik le, a szintkülönbség összesen 3900 méter, és az időjárás is szeszélyes tud lenni, még nyáron is havazhat.

Aki a vezetés élményéért keresi fel a Stelviót, autóval indul neki, míg a busz turistákkal, síelőkkel, hegymászókkal, kerékpárosokkal van tele, a hátsó tárolóban hat biciklinek is van hely.

Ezt is nézd meg:

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon