Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Két szolgáltató is szinte egyszerre jelentette be, hogy átalakítja az elektromosautó-töltőállomások díjazását: mostantól a Mobiliti és a MOL töltőin is új és többféle tarifa szerint tölthetünk.

Az elektromos autók terjedésével nemcsak a töltőpontok száma nőtt, hanem egyre kevesebb helyen lehet ingyenesen tölteni, a legtöbb szolgáltató már díjat számít fel a kilowattórákért. Most az országos töltőhálózattal rendelkező Mobiliti, és az egyre több benzinkúton töltőt nyitó MOL is változtatott a tarifákon.

Mi a különbség a töltők között?

Az elektromos autók többségét kétféle módon lehet tölteni. A váltakozó áramú (AC) a lassabb, de tartósabb megoldás, ezek az oszlopok jellemzően 11 vagy 22 kilowattal képesek tölteni, de a teljesítmény az autó fedélzeti töltőjétől is függ, ezért akár órákba is telhet a dolog. A villámtöltőnek is hívott egyenáramú (DC) töltőoszlopok legalább 22, jellemzően 50, de akár 100 vagy 350 kilowattal is tölthetnek, így a legtöbb elektromos autónál fél óra alatt 80 százalékos töltöttség érhető el.

Így változik a Mobiliti díjszabása

A Mobiliti töltőin eddig az AC töltésért 80 forintot kellett fizetni egy kilowattóráért, az ennél gyorsabb, még kisebb teljesítményű DC töltőknél 500 forintos díjat számoltak hozzá, a nagyteljesítményű DC oszlopoknál pedig 80 forintba került egy perc. Most ezt alakítják át úgy, hogy havidíjas konstrukciókat és sávosan csökkenő árakat vezetnek be.

Ha csak alkalmanként használod

Alapesetben a Mobiliti töltői drágábbak lesznek, a legfeljebb 22 kilowattos AC töltők díja 100 forint lesz kilowattóránként, a hasonló teljesítményű DC töltőknél 120 forintot kell fizetni egy kilowattóráért, a legalább 40 kilowattos AC és DC töltőknél eltöltött minden egyes perc pedig 100 forintba fog kerülni.

Ha rendszeresen használod

A 30 napra számolt havidíjas csomagokkal ezek az árak jelentősen csökkenthetők. A 490 forintos alapcsomagban 90 és 110 forintra csökken a tarifa, az 1190 forintos havidíjért 80 és 95 forintra változnak az árak, a 2990 forintos havidíjjal 70 és 85 forintot kell fizetni kilowattóránként vagy percenként, és éjszakai díjcsomag is van 65 forintos árral.

Az új díjak július 6-án lépnek életbe, a használatukhoz frissíteni kell az okostelefon-alkalmazáson. Jó tudni, hogy a havidíjas csomagok sem korlátlanok, 250 kilowattórányi töltés tartozik hozzájuk ezen a kedvezményes áron. A további részleteket a Mobiliti honlapján találod, és a jövőben ezeket a díjcsomagokat az igényeknek megfelelően tovább alakítják.

A Mobiliti hálózata 2019 decembere óta már az e-mobi töltőit is tartalmazza

Még ezt érdemes tudni a Mobilitiről

  • A Mobiliti hálózata egyre bővül, a legutóbb az Auchan áruházak parkolójában kezdték el a töltők telepítését, 18 helyszínen összesen 35 gyorstöltő és 18 villámtöltő létesül. További két töltőt telepítenek Kecskeméten, tízet Győrben, majd Mezőkövesden, Mórahalmon, és újabb Spar áruházak parkolóiban is.
  • A Shell két töltőállomásán is már a Mobiliti alkalmazásával lehet indítani a töltést: az M7-esen Székesfehérvárnál, a Balaton felé vezető oldalon, továbbá az M3-ason a Gelej pihenőnél, a Debrecen felé vezető oldalon. Az 50 kilowattos DC és 43 kilowattos AC töltés ára itt eltér a Mobiliti többi töltőjétől, 150 forintot kell fizetni egy kilowattóráért.
  • A Mobiliti hálózatához tartozó e-Mobi AC és 22 kilowattos DC töltőkön új szolgáltatást indítottak, az okostelefon-alkalmazáson keresztül a távolból is lehet figyelni a valós idejű töltési teljesítményt, a töltési időt és az akkumulátor töltöttségi szintjét, 80 és 100 százalékos töltöttségnél emlékeztetőt is küldenek. A funkciókat hamarosan a Mobiliti teljes hálózatára kiterjesztik.

Így változik a MOL díjszabása

Az országban 37 töltőt üzemeltető MOL is átalakította az elektromosautó-töltők díjazását, az eddigi 1990 forintos AC és 2990 forintos DC töltés helyett, amit a töltés idejétől és a felvett energiától függetlenül ezen az egységáron kellett fizetni. Mostantól a MOL-kutakhoz érdemes lesz betérni egy rövidebb töltésre is, ugyanis már itt is kilowattóránként számláznak.

Ha az okostelefonról indítod

A Plugee alkalmazásból indítható töltéssel mostantól a 22-43 kilowattos AC töltőknél 99 forintba kerül egy kilowattóra, az 50-75 kilowattos DC töltőknél pedig 149 forintba. Regisztrálni érdemes, mert szeptember elsejéig az összes típusú töltésért 99 forintot számítanak fel, és a felhasználóknak a DC töltés később is 139 forintba fog kerülni.

Ha a shopban veszed meg

Megmaradnak a MOL-shopban megvehető tarifák is, AC töltőnél 1090 forintért vehető meg egy 10 kilowattos töltés, a DC töltőnél pedig 3180 forintba kerül 20 kilowattos és 6360 forintba a 40 kilowattos töltés, ami 109 és 159 Ft/kWh egységárat jelent. 30 perc után percdíjat is számolnak, hogy ne hagyd a töltőnél az autód, eleinte csak egy forintot, később lehet, hogy többet.

A MOL Plugee hazai hálózata jelenleg 37 tagot számlál, de szinte hetente bővül

Mennyibe kerül máshol?

Az ELMŰ hálózatába tartozó oszlopok jelentős részén eddig is 99 forintot kellett fizetni egy kilowattóráért, az újonnan terjeszkedő e.on hálózata egyelőre ingyenes, de nem lennénk meglepve, ha a bevezető időszak után hamarosan hasonló árakat jelentenének be. Összehasonlításul otthon körülbelül 35-40 forintot fizetsz egy kilowattóráért.

(Képek: MOL, Mobiliti, MTI)

Ez is érdekelhet:

Elektromos autó töltése otthon: mennyivel olcsóbb, mint a nyilvános töltők?

A villanyautózás pionír idői lassan lejárnak, az utcai töltők, nagyáruházak vagy benzinkutak töltői sorra fizetőssé válnak. Már ott tartunk, hogy a legtöbb nyilvános töltő használatánál olcsóbb otthon tölteni. De mennyivel? Az E.ON töltőinél még a beetetés zajlik, ezek ingyenesek. A Lidl bolthálózatának töltőin se kell fizetni, de itt 30 perc után leáll a töltés.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.