Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A minap egy olyan képet osztottunk meg a Facebookon, amelyen egy autó körül több vizespalack volt látható. A módszer, ahogyan a legtöbben írtátok is a kommentek között, károkozó nyestek ellen való népi praktika, de a hatásosságát még senki sem bizonyította. Igaz, az ellenkezőjét sem. De mit lehet tenni, ha téged is bosszant egy nyest?

A nyestek és az autósok viszonya nem nevezhető ideálisnak, és hiába tartjuk magunkat intelligensebbnek, kétségkívül a nyestek állnak nyerésre. Ez az elvárosiasodott kis ragadozó állat kiváló szaglásával éjszaka járja a környéket, és nem csak magvakat, gyümölcsöket és kisebb-nagyobb madarakat fogyaszt, de az autókban is gyakran tesz kárt.

Innen tudod, hogy lett egy nyested

Onnan ismerheted fel, hogy nyest jár az autód környékén, hogy tappancsok nyomát találod meg rajta, és bár ennyiből még lehetne macska is, de a nyest szereti meg is jelölni a területén lévő nagyobb tárgyakat, például azzal, hogy az autód tetején végzi el a dolgát. Miközben felkapaszkodik oda, a fényezést is meg tudja karcolni.

Hát helló! Ez a cuki kis állat teheti tönkre az autódat

Szeret bemászni a motortérbe, ahol rejtekhelyet talál az élelmének, és nem hinném el, ha nem magam láttam volna a motorháztető felnyitásakor azt a negyed kiló kenyeret, máskor pedig egy sértetlen tyúktojást, amit nagy valószínűséggel a nyest rejtett el oda. Igen, az autó tetején lévő nyomok is erre utaltak.

Szereti megrágni a zajszigetelést is. Ha ezt látod, akkor biztos, hogy van egy nyested

De a nyest ennél jellemzően nagyobb kárt okoz az autókban. Még nincs rá tudományos magyarázat, miért, de megrágcsálja a kábeleket, és mivel kábelből elég sok van egy autóban, változatos károkat okozhat vele. Lehet elektromos vezeték, vagy vákuumcső, az előbbivel a vezérlő elektronikát, az utóbbival a turbót is működésképtelenné teheti, a kár néhány tízezertől a százezres nagyságrendig terjedhet.

Népi praktikából városi legenda

Mivel védekezhetsz ellene? A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás az a népi praktika, amiről az elején már szó volt. Persze senki nem tudja, miért is lenne hatásos a vízzel teli palack, hiszen szájhagyomány útján csak az terjedt el, hogy ez az ellenszer, de az már nem jött vele, hogy miért.

Vizespalackok az autó körül: legfeljebb azt jelzik, hogy a tulajnak gondja akadt a nyestekkel

Egyesek szerint a víz tükröződése riasztja el a nyesteket, de tapasztalatból mondom, hogy a nyestek rá sem hederítnek a vizesüvegre. Igen, kipróbáltam, mert ugye ki tudja, de előtte szóltam a szomszédoknak, hogy ne nézzenek teljesen hülyének.

Kipróbáltam én is, és biztosan állíthatom: nem hatásos

A nyestek hajlamosak összecsapni a velük egy súlycsoportban lévő macskákkal, de a kutyáktól tartanak. Ha van kutyád, az kezdetnek jó, de korántsem biztos megoldás, attól még lehet nyested is. De szintén olcsó megoldásnak tűnő házi praktika egy nejlonharisnyában kutyaszőrt vagy emberi hajat helyezni valahová a motortérbe. A hatásossága persze nem bizonyított. Ha a nyest rájön, hogy ott bizony nincs kutya, akkor továbbra is vígan jár-kel az autódban.

Házi módszer az osztrákoktól. Legfeljebb a barkácsszakkör házifeladatának jó

A vizes palackok folklórját meghonosító osztrákok ipara külön nyestriasztó illatanyagot is gyárt, amit már nálunk is kapni egy-kétezer forintért. A hátránya, hogy rendszeresen permetezni kell, és te is büdösnek érzed, de a nyest nem biztos, hogy elriad tőle. Hasonló eredménnyel jár két újabb népi bölcsesség, az estére az autó alá tett gázolajos vagy ecetes rongy.

Direkt nyestek ellen kikevert illatanyag: a szaga könnyen elillan, de addig te is nehezen viseled

Villanypásztor a motortérben

A drágább megoldások közé tartozik a barkácsáruházakban hétezer forintért kapható ultrahangos nyestriasztó, amit az autó 12 voltos rendszerére kell csatlakoztatni, és a nyestek számára állítólag elviselhetetlen hangot bocsát ki. Ennek ellenére ilyen rendszerrel felszerelt autóban is járt már nyest.

Villanypásztor a motortérben: a piros kis dobozokat és a köztük lévő kábelt figyeld

Még ütősebbnek tűnik az a rendszer, amit egy Volkswagen-kereskedésben mutattak nekünk. A Passat motorterében egy villanypásztorra hasonlító kábel volt körbevezetve, ami több ponton áramütéssel riasztja el a nyestet az autó közeléből is. Ennek beszerelése már több tízezres tétel, de eljuthatsz oda, hogy így is jobban jársz, mintha a károk javítását fizeted.

Be lehet burkolni az autó alját méretre készült műanyag elemmel vagy fémhálóval is

Hasonló áron nyújthat védelmet a motortér alsó burkolata, amit szintén a szervizben tesznek fel, bár az autón végigmászó nyest karcolásaitól és egyéb nyomaitól ezzel nem menekülsz meg. A kábelek elrágásától véd az erős műanyagból vagy fémből készült kábelburkolat, ami után autósboltokban érdeklődhetsz.

Az Auto Bild illusztrációja nyilván túlzás, de tény, hogy a nyestek szeretik a motortereket

A módszerek sokaságából látszik, hogy a nyest komoly gondot jelent azoknak az autósoknak, akiket rendszeresen meglátogat. Bár holtbiztos megoldás nincs, de számunkra úgy tűnik, hogy a fenti módszerek árával arányos azoknak a hatásossága is: aszerint választhatsz közülük, hogy mennyi bosszúságot (és nem utolsósorban kárt) okozott már neked ez a városban garázdálkodó kis ragadozó.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.