Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem felejtik el a Portugál Nagydíj hétvégéjén történteket.

Max Verstappen egy szóval magára haragította egész Mongóliát, amikor a tavaly novemberi Portugál Nagydíj második szabadedzésen egyik rádióüzenetében – többek között – retardáltnak és mongolnak* nevezte a vele ütköző Lance Strollt.

„What a retard. (...) What a mongol”, azaz: „Mekkora egy retardált. (...) Micsoda egy mongol” – utóbbi kifejezést a mongolidiotizmusból (a Down-kór régies elnevezéséből) ered, ami ugyan a holland nyelvben is trágár kifejezés, azonban nem kapcsolódik etnikumhoz, rasszhoz.

Bár Verstappen nem kért bocsánatot szavaiért, de azt azért elismerte, hogy valóban nem túl szép megjegyzésekkel illette pilótatársát – ostoba beszólása még az ENSZ-ig is eljutott.

És most, azaz lassan három hónappal az eset után is téma a holland beszólása, ugyanis – a Motorsport.com információja szerint – az esettel kapcsolatban a nemzetközi Mongol Identitás szervezet azt szeretné elérni, hogy „a szótárkészítők világosan és teljesen egyértelműen definiálják a kifejezéseket”, közte ezt is (↑), merthogy

Eközben a Red Bullnál:

(Fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.