Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az FIA szakemberei órákon át vizsgálták Lewis Hamilton autóját a Kanadai Nagydíj után, végül találtak is valamit, meg nem is.

Az történt, hogy a futam napján váratlan probléma merült fel Hamilton autójával: hidraulikai hibát észleltek a szerelők, aminek beazonosításához és javításához az egész autót szét kellett szerelni, az elromlott alkatrészt pedig kicserélni. Ez sikerült is, bár éppenhogy elkészültek a szerelők a rajtra.

A verseny után pedig azért vonták vizsgálat alá Hamiltont, pontosabban az autóját, hogy az FIA felügyelői ellenőrizzék, hogy a beszerelt új alkatrész ugyanolyan specifikációjú-e, mint a hibás volt – erre az időkorlát miatt a futam előtt már nem volt lehetősége a technikai delegáltaknak.

A szabály ugyanis kimondja, hogy csak ugyanolyan specifikációjú alkatrészt lehet beépíteni az autóba, mint amilyen már az időmérőn is volt, máskülönben a kvalifikáción elért helyezés – jelen esetben Hamilton 2. helye – érvénytelen, vagyis a pilótának a boxutcából kell rajtolnia. Ez pedig ugye felborította volna az amúgy sem eseménytelen Kanadai Nagydíj végeredményét.

Három óra vizsgálódás után végül az FIA-felügyelőknek sikerült megállapítaniuk, hogy

Hamilton egyébként másodikként ért célba Montrealba, mégis ő nyerte a futamot Sebastian Vettel 5 másodperces büntetése miatt.

(Forrás: Telegraph, Formula.hu , fotó: Mercedes-AMG Petronas Motorsport)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.