Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A világon évente 12 milliárd töltényt gyártanak, amiből a Föld minden egyes lakosát kétszer meg lehetne ölni. Tavaly csak Oroszország 8,5 milliárd dolláros (2 ezer milliárd forintos) bevételhez jutott a fegyverkereskedelemből.

Az egyik leghíresebb fegyverkereskedőt, az orosz Viktor Bout-ot idén 25 év börtönre ítélték az Egyesült Államokban. A kalandos életű, hat nyelven beszélő oroszt Thaiföldön fogták el amerikai ügynökök, akik fegyverek iránt érdeklődő kolumbiai marxista gerilláknak adták ki magukat. Az orosz egykori KGB-sként szolgált (természetesen), és úgy lett milliárdos (dollárban), hogy az ENSZ-által embargóba helyezett országokba nagy mennyiségű, illegális fegyvert szállított. Többek között az al-Kaidának, az afganisztáni Talibánnak, illetve afrikai diktátoroknak. A fegyvereket saját légitársaságaival szállította Bulgáriából, Szlovákiából, Ukrajnából és Kirgizisztánból – az érintett kormányok tudtával és jóváhagyásával. Bout szerint a vádak mögött korrupt ENSZ hivatalnokok állnak, akikkel üzleti vitája támadt néhány afrikai fegyvereladás kapcsán.

2 ezer milliárd forintos üzlet

2010-ben a világ legnagyobb fegyver exportőrei az USA, Oroszország, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia voltak (csökkenő sorrendben). Ők állítják elő az évi 1,5 trillió dolláros globális forgalom háromnegyedét. A piacot ugyanakkor mindössze 45 cég uralja: az első a Lockheed Martin, a második a brit BAE Systems, a harmadik a Boeing. Ők együtt 9 milliárd dolláros (2 ezer milliárd forintos) profitra tettek szert. Összehasonlításul: Magyarország teljes államadóssága 21 ezer milliárd forint.

A legnagyobb fegyvervásárlók

A világ legnagyobb fegyverimportőrei 2010-ben India, Dél-Korea, Pakisztán és Kína voltak (csökkenő sorrendben). A piac eloszlására jellemző, hogy Kína és India 92 és 72 százalékban Oroszországtól, Pakisztán és Dél-Korea 54 és 73 százalékban az USA-tól vásárolt fegyvereket. Nagyon érdekes Kína szerepe, amely egészen 2008-ig a világ legnagyobb fegyver felvásárlója volt a teljes forgalom 11 százalékával. 2009-től azonban – a legújabb ötéves tervüknek megfelelően – saját maguk kezdtek fegyvergyártásba (jó kínai szokás szerint lemásolva a nyugati csúcstechnikát). Így csúsztak vissza négy év alatt a fegyverimportőrök toplistáján az első helyről a negyedik helyre.

A top fegyver

A világ legdrágább fegyvere egy amerikai vadászgép, az F-35 Lightning II. Ezt több ország fejleszti közösen, és várhatóan 2015-re lesz kész. Egyetlen gép ára nagyjából 20 milliárd forintba fog kerülni.

Nincs szabályozva

A fegyverkereskedelem jelenleg semmilyen szinten nincs szabályozva a világban. Az ENSZ néha tiltólistára tesz országokat, amelyeknek tilos fegyvereket eladni, ám ezt rendszeresen megszegik. Háborúk esetén a fegyverüzlet felpörög: 1990-ben a világ GDP-jének 4 százalékát költötték fegyverekre, idén „mindössze” 2,7 százalékát (1,5 trillió dollárt). A délszláv-háború idején például Magyarország is adott el Kalasnyikovokat Horvátországnak. A fegyverkereskedelmet végigkíséri a korrupció, legutóbb a Gripen-ügy vetett hullámokat Közép-Európában. A feltételezések szerint a British Aerospace (BAE) fegyverkonszern az Ausztriában jelenleg csalás, megvesztegetés és pénzmosás gyanújával vizsgálat alatt álló Mensdorff-Pouilly képviselője segítségével "korrumpálta a beszerzési eljárásokat Ausztriában, Magyarországon és Csehországban".

Fegyverek Afrikának

A fegyverkereskedők többsége egyszerre végez legális és illegális tevékenységet. Viktor Bout például egy időben az ENSZ megbízásából szállított fegyvereket Szudánba, az Egyesült Államok rendelésére Irakba. Bout illegális ügyfelei között viszont olyan “nagyságok” voltak megtalálhatóak, mint az emberevőként elhíresült libériai diktátor, Charles Taylor, Burundi, Sierra Leone vagy a Közép-afrikai Köztársaság diktátorai. Bout mindkét félnek szállított fegyvereket az angolai és a kongói polgárháborúban. Becslések szerint a világ illegális fegyverkereskedelmének 50 százalékát tartotta ellenőrzése alatt. Elítélése nagy eredmény, ám biztosak lehetünk benne: helyét azonnal be fogja tölteni valaki más.

Afrikában Kongó vezet

Afrikában jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaságba irányul a legtöbb illegális fegyvereladás. Kongó legfőbb fegyverellátói között van Kína, Egyiptom, Franciaország, Dél-Afrika, Ukrajna és az USA. Hamvas Béla író találóan írja le a Karnevál című regényében, hogy a profi fegyverkereskedő csak azért robbant ki polgárháborút Afrikában, hogy mindkét szemben álló félnek fegyvereket adhasson el.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.