A pénzzé tehető titkos tudás - mennyit ér a know-how?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sokszor dobálózunk a know-how kifejezéssel, anélkül, hogy ténylegesen tisztában lennénk annak valódi jelentésével. Vizsgáljuk meg pontosan mit is jelent és mennyit érhet a gyakorlatban ez a különleges tudás!

A know-how lényegét leginkább titkosságában érdemes megragadni, hiszen ez egy olyan gazdasági, szervezési, műszaki ismeret, amely a gyakorlatban felhasználható, hozzáférése azonban korlátozott. Minden sikeres vállalkozás egy-egy know-how-n alapul, amelyért a cég konkurensei valószínűleg még az anyjukat is eladnák. Egy titkos ételrecept, egy bonyolult gyártósor összeállítása vagy olyan kiterjedt üzleti kapcsolatok, amellyel egy termék sikere előmozdítható, mind lehet know-how. Maga az oltalom, jogi védelem is kizárólag addig illeti meg, amíg közkinccsé nem válik, hiszen ez biztosítja vagyoni értékét, azaz átruházhatóságát és értékesíthetőségét.

Kit illet a know-how?

A know-how azt a magán, illetve jogi személyt illeti, aki kidolgozta, vagy aki szerződéssel megszerezte, valamint hasznosításáról ugyancsak speciális szerződés keretein belül rendelkezett. A Nestlé például több millió forintot fizetett a Győri Keksznek csak az előállítási know-how-ért, amikor 2008-ban megvásárolta tőle a teljes Balaton szelet részleget. Ráadásul  apportálható, így egy alakuló cég tőkéjét is képezheti.

A know-how fajtái

Ha mindenképp kategorizálni szeretnénk, megkülönböztethetünk technológiai és üzleti know-how-t, míg az előbbi különböző műszaki megoldásokra, konstrukciókra utal és jelentősége elsősorban termék előállításánál van, addig az utóbbi magába foglalja a marketinget, ügynöki és értékesítési hálózat kialakítását, a garancia feltételeinek biztosítását, a fogyasztók igényeinek felmérését, a termék pozicionálását és üzleti hálózatokat. Ezek szintén a szorosan vett know-how részét képezik, sőt sok esetben tágabbak, mint a technológiai szegmens.

Külön eljárás nélkül védi a jog

Ellentétben a védjegyekkel vagy a szabadalmakkal, ebben az esetben nincs szükség külön regisztrációra a védelemhez, a know-how-ra vonatkozó oltalom annak létrejöttével keletkezik, bármiféle más hivatalos eljárás nélkül. Lényeges azonban kiemelni, hogy a védelem azzal szemben érvényesül, aki a jogosult ismereteit engedély nélkül hasznosítja, eredményeit sajátítja el, használja fel. Nem véd viszont azzal szemben, aki önállóan alakított ki hasonló ismereteket, tapasztalatokat, például maga jött rá az Unicum receptjére és Bolíviában forgalmazza is azt. Általános szinten a megszerzett ismerethez, tapasztalathoz való jogot mindenki köteles tiszteletben tartani. Másik oldalról pedig az eredményeinek bármiféle felhasználása esetére díjazás illeti meg a jogosultat.

De mekkora díjazás?

A know-how piaci értékének meghatározása a legnehezebb, mivel maga a know-how is titkos, az érintettek a felhasználás során az érte fizetett díjat is igyekeznek titokban tartani. Mondhatjuk tulajdonképpen, hogy annyit ér, amennyit adnak érte. Rengeteg tényezőt kell ilyenkor figyelembe venni, például az ismeretek titkossága mellett közvetlen gyakorlati alkalmazhatósága, a megoldás fontossága növelheti az értékét, amely több milliárd forint is lehet. Ugyanaz a tudás vagy szakértelem értékes know-how-nak számíthat egy fejlődő országban, miközben mondjuk egy fejlett országban már közkincsnek minősül.

Mit tehetsz, ha lenyúlja az alkalmazottad?

Kényes kérdés, hogy hogyan védjük meg az információt az adott munkaviszonyból távozó alkalmazottal szemben. A munkaviszony alatt ugyanis kötelezettség áll fenn a titok megóvására, amely a munkaviszony megszűntével csökken, de nem szűnik meg. A bírói gyakorlat szerint az alkalmazott új munkáltatójának nincs joga az üzleti titokra, az alkalmazott nem vihet át semmit rögzített formában. Másrészről viszont nem lehet megakadályozni, hogy az adott vállalatnál szerzett, általános tudását, a fejében, mozdulataiban meglévő ismereteit, képességeit és mindazt az információt, amely ettől nem könnyen elválasztható, magával vigye. Erre szolgálnak a versenytilalmi klauzulák, amelyekkel már egy korábbi cikkünkben is foglalkoztunk.

Érdekel, hogy mi fán terem a gépkocsi-biztosítási csalás? Olvass utána nálunk!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.