Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

2008 és 2013 vége között az országos átlagnál is jobban esett az ingatlanok iránti kereslet a főváros körül.

A legnagyobb, 59 százalék feletti visszaesést a fővárostól délre, délkeletre elhelyezkedő települések piacai szenvedték el (például Dunaharaszti, Érd, Százhalombatta, Szigethalom, Gyál, Vecsés), legkevésbé a Budapesttől nyugatra fekvő településeken esett a forgalom (például Budaörsön, Budakeszin, Telkin, Zsámbékon), de a visszaesés itt is elérte a 44 százalékot.

Míg az agglomerációs területek lakásállományának 3-5 százaléka cserélt gazdát 2008-ban, tavaly ez az arány 1,6 és 2,2 százalék közé esett.

Mit, hol, mennyiért?

Szentendrén és környékén a fiatal, kisgyermekes családok 20–30 millió forintot adnának családi házakért, a tehetősebbek akár 40 millió forintig is elmennek. Van kereslet az alsóbb kategóriában is a 10–15 milliós házakra, ezek viszont általában komolyabb felújításra szorulnak.

Solymáron sokan keresnek 30 millió forintos házakat, ám a kínálat szűkös. Többen keresnek építési telket is párhuzamosan, 10 millió forint körüli áron. A környék vonzereje, hogy a szomszédos II. kerülethez képest jóval olcsóbban lehet hasonló adottságú zöldterületi ingatlanokhoz jutni.

Dunaharasztiban a 10–15 milliós iker-, sor- vagy családi házak a legnépszerűbbek. Budaörsön sok esetben panellakásokat vásárolnak a befektetők kiadási céllal, de a középkategóriás, 20–30 milliós családi házak keresettek.

Vác, Göd és Dunakeszi térségében szintén van kereslet a felújítandó, 6–12 milliós házakra. A befektetők körében sem ritka, hogy olcsóbb ingatlanokat vásárolnak, majd felújítás után drágábban próbálják meg eladni azokat. Vácon és Dunakeszin a kisebb garzonok is keresettek, 6–8 millió forint közötti áron.

Gödöllőn 6–12 millió forint között keresnek lakásokat, melyeket gyakran kiadási céllal vásárolnak meg. A vevők Pécelen a 15–20 millió forintért kínált házakat keresik leginkább.

(Forrás: Otthon Centrum, MTI. A kép a Wikimediáról van, az érdi minaret és a magyar légvezeték-kultúra figyelhető meg rajta.)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.