Az élettelennek hitt romániai tóból származó mintákat atommagkutatóban vizsgálják majd, hogy 16 ezer évre visszamenőleg rekonstruálni lehessen az őskörnyezetet. Az expedíció egy lopást leszámítva jól sikerült.

A romániai Retyezát-hegységben lévő Bukura-tó vizéből és iszapjából vett mintát a Magyar Honvédség 5. számú Bocskai István Lövészdandár nyolc harci búvára, akikhez mentőbúvárként csatlakozott még a 37. Rákóczi Ferenc műszaki ezred két műszaki búvára is.

Az utolsó jégkorszakból fennmaradt Bukura-tóból vett minták értékelésével 16 ezer évre visszamenőleg rekonstruálhatják az őskörnyezetet, és vonhatnak le következtetéseket a klímaváltozással összefüggésben. A mélységi mintavételhez a csónakban lévő kutatók és a 16 méter mélyben, négy Celsius-fokos vízben dolgozó búvárok rendkívül összehangolt tevékenységére volt szükség.

Meglepetések tóban és szárazon

Az MTA debreceni atommagkutató intézete (Atomki) expedíciójának tudományos vezetője, Braun Mihály szerint az első, meglepő eredménye az volt a munkájuknak, hogy a kiderült, a látszatra élettelen tó gazdag élővilágot rejt: a mederfenéken valóságos mohaerdőket találtak, amelyekben különféle élőlények – kisrákok, férgek, kovamoszatok – telepedtek meg.

Azt további, körülbelül egyéves vizsgálat fogja kideríteni, hogy mindez összefüggésben van-e a tó környékén folyó állattartás következtében bemosódó sok szerves anyaggal, vagy független attól.

A Bukura-tavi expedícióban részt vett valamennyi búvár azt a csapatmunkát emelte ki, ami a nehéz körülmények – magashegyi tábor, nehéz terep, erős szél, hideg víz, éjszakai vihar – ellenére sikeressé tette a küldetésüket, és valamennyien épségben tértek haza. Mint mondták, csupán egyetlen negatív élményük volt, de az már az első napon: három és fél kilogramm füstölt kolbászukat ugyanis elvitte egy róka.

(Forrás: MTI, fotó: Miklós Bence/Magyar Honvédség, Czeglédi Zsolt/MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon