Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A világgazdasági válság óta ez az első év, hogy a törölt cégek száma meghaladja az újonnan alapítottakét, ráadásul jelentősen.

Idén az első három negyedévben 25 027 vállalkozást töröltek, és 20 649 újat jegyeztek be a cégnyilvántartásba. A feketelista.hu kimutatása szerint korábban a cégalapítási kedv, illetve a kényszer minden esztendőben túlnőtte a vállalkozásukat feladók számát. A Lehman Brothers csődje óta eltelt hat évben összesen 184 982 hazai cég szűnt meg, helyükre viszont 286 249 új társaság lépett. Hat év alatt a társas vállalkozások száma 644 812-re nőtt, vagyis a magyar vállalkozások mintegy fele hatévesnél nem idősebb.

A cégmozgásokban az idén bekövetkezett fordulat azzal magyarázható, hogy kezd konszolidálódni a piac, a befektetők többsége igyekszik megtartani megszerzett helyét a vállalkozói térképen, és kevesebben vállalják egy új cég indításával járó kockázatokat.

Hozzájárulhatott a trendváltáshoz az is, hogy alaposan megszigorították az új cég alapításának feltételeit: az adóhatóság már az adószám-regisztrációs eljáráskor kiszűri azokat, akik korábban visszaéltek az egyszerű és gyors cégalapítás lehetőségeivel.

(Forrás: feketelista.hu, illusztráció: Fortepan)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.