Igaz ugyan, hogy múltkori cikkünk éppen arról szólt, hogy hogyan kerüljük el az ügyvédeket és ússzuk meg a bíróságot, de sajnos bizonyos esetekben mindenképpen hozzájuk kell fordulni segítségért.

A közszájon forgók

Az ügyvéd kiválasztásakor sok tényező szerepet játszik: díjazás, tapasztalat, könnyű elérhetőség. A legtöbb ügyvéd szájhagyomány útján szerzi az ügyfeleit, azaz a korábbi kliensek ajánlják őt az újdonsülteknek. Korántsem biztos azonban, hogy az az ügyvéd, aki flottul elintézte a haverod válását, biztos tanácsot tud adni mondjuk egy részvénytársaság alapításához is.

A szakma egyes képviselői ugyanis az ügyfelek megszerzése vagy megtartása érdekében hajlamosak olyan komplikáltabb ügyeket is elvállalni, amelyben nincs gyakorlatuk, de bíznak abban, hogy pár nap alatt képbe hozzák magukat, a jogban járatlan ügyfél pedig nem jön rá a tapasztalatlanságra. Hagyatkozzunk nyugodtan barátaink tanácsaira, de érdemes más forrásokból is táplálkozni.

Ahol mindenki ott van, aki számít

A Budapesti Ügyvédi Kamarának jelenleg hatezer tagja van, csak a fővárosban annyi ügyvéd dolgozik, mint egész Ausztriában. Nagy a verseny tehát egy-egy ügyfél megszerzéséért. A Kamara honlapját azért is érdemes böngészni, mert itt egyrészt egy remek keresőprogram áll rendelkezésre, ahol szakterületenként tudjuk az ügyvédeket szelektálni, másrészt elkerülhetők azok a szakzsargonban zugíróknak nevezett kontárok, akik kamarai tagság nélkül próbálnak jogi tanácsadást nyújtani.

Hiszen ügyvédi tevékenységet – az alkalmazott ügyvéd kivételével – kizárólag az végezhet, aki valamelyik helyi ügyvédi kamara tagja, és az ügyvédi esküt letette. Legyen bármilyen részletes is az adatbázis, a szakmai tapasztalatról nem informál a honlap, tehát ha a puszta adatok alapján szelektálunk, nem tudhatjuk, az illető már több évtizede praktizáló vén róka vagy csak a szakvizsgáját frissen letett zöldfülű, érdemes ezért az ügyvéd saját honlapjáról is információt gyűjteni.

Olcsó húsnak...

Mivel minden sarkon egy ügyvédbe botlunk, a verseny lenyomja a díjakat. Egyes jogtudorok már tízezer forintos óradíjért is vállalnak munkát, sőt, volt olyan kolléga is, aki az egyik kuponos oldalon biztosított munkadíj-kedvezményt, ami a jogi tanácsadáson át a peres képviseletig bármire beváltható volt. Az átlagos óradíj nettó 20–30 ezer forint között mozog, az elszámolás a jó fej ügyvédeknél akár hatperces egységekben is történhet, de sokan minden megkezdett fél órát számláznak, az akár egy rövid telefonbeszélgetésért is.

Persze ha perképviselettel bízzuk meg az ügyvédet, általában fix összeget kalkulálnak, illetve ha állandó megbízást adunk neki, akkor is havi átalánydíjjal számolhatunk. A munkadíjat – egyebek mellett – befolyásolja az ügyvéd szakképzettsége, szakmai tapasztalata, az ellátandó ügy jellegzetességei és a ráfordítandó munka mennyisége. A hozzávetőleges összeget már érdemes a megbízás elején tisztázni, nehogy sokként érjen minket később.

Vajon a nagy nemzetközi ügyvédi irodák megbízhatóbbak? Az biztos, hogy sokkal többet legombolnak a gyanútlan ügyfélről, náluk az óradíj akár 350 euróig is felkúszhat. Lehet, hogy vállalategyesítésekben vagy versenyjogban nagyon otthon vannak, de amikor egy hazánkban forgató filmproducer azért fordult a nemzetközi irodához, mert az Egyesült Államokban is ők viszik az ügyeit, eléggé pórul járt, mivel a magyar leányiroda képviselői sajnos egyáltalán nem értettek a filmjoghoz és a szerzői joghoz, ezért jelentős károkat okoztak. Az ügy jellegétől függ tehát, megéri-e hozzájuk fordulni.

Ne dőlj be a reklámnak!

2009 óta bizonyos keretek között lehetővé vált az addig szigorúan tiltott ügyvédi reklám. Ez persze magyarra lefordítva azt jelenti, hogy míg a tehetősebb irodák elegáns honlapokat csinálnak és hirdetéseket adnak fel, addig a korlátozottabb költségvetéssel rendelkező egyéni ügyvédek nem igazán nyitnak a nyilvánosság felé, miközben lehet, hogy egyes ügyekben nagyobb tapasztalattal rendelkeznek.

Azt pedig őszintén sajnáljuk, hogy itthon nem botlunk olyan óriásplakátokba, mint a fenti chicagói, ahol a kizárólag női partnerekből álló ügyvédi iroda provokatív módon hirdette szolgáltatásait, mert unalmasnak tartották a könyvtárukban, öltönyben pózoló ügyvédeket. A plakátot ugyan hamar eltávolíttatták, de az iroda így is sokat profitált a sajtóvisszhangból.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
A szerző ajánlatához: Spórold meg az ügyvédet és a pereskedést!

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon