Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt nem teheted meg, hogy ha valaki otthon ellopja a mobiltelefonod, láncfűrésszel levágod a karját. Ha viszont a rabló éjjel jön felfegyverkezve, akkor jövő januártól akár le is lőheted.

A jogos védelem – miként azt neve is sugallja – már régóta nem büntethető cselekmény. Nem önvédelemről van itt szó, mivel nem csupán az ellenünk intézett jogtalan támadás hárítható el így, hanem a másokat, az ő javaikat, vagy éppenséggel a közérdeket sértő agresszív, erőszakos támadás is.

Mit hoz az új szabályozás?

És mi változik a jövő januártól hatályba lépő Büntetőtörvénykönyvben? A törvény felsorolja azokat az eseteket, amelyek eleve úgy tekinthetők, mintha az élet kioltására irányulnának, vagyis ilyenkor nagyobb lesz a „mozgástere” a sértettnek. Így a védekezés szükséges mértékét jogszerűen lépheti túl és cselekményét is másképp ítéli meg a bíróság. Ezek az esetek a következők:

a) személy ellen, éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve vagy csoportosan követik el

b) a lakásba éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve vagy csoportosan történő
jogtalan behatolás

c) a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás

Pár fogalom azért itt magyarázatot igényel. Csoportos az elkövetés, ha legalább három személy támad. A fegyveres támadást lőfegyverrel vagy robbanóanyaggal követik el. Ettől különbözik a felfegyverkezés, ami bármilyen, az élet kioltására alkalmas eszközt jelenthet (akár egy hatalmas serpenyőt is). Ha például sörétes puskával jönnek tyúkot lopni, akkor simán viszonozni lehet egy jól irányzott lövéssel. Ha pedig éjjel a lakásba is betörnek és legalább hárman vannak, akkor az sem szükséges, hogy fegyver legyen náluk.

A jogos védelem korlátai

Nagyon fontos, hogy a jogos védelem csak arányos és egyidejű lehet. Csak a közvetlenül fenyegető támadás hárítható el így, és nem okozhat nagyobb sérelmet, mint amit a jogtalan támadás okozott volna, ha nem hárítják el. Szóval, ha valaki csak a mobilodat szeretné meglovasítani, annak nem feltétlenül kell láncfűrésszel levágni a karját, de egy könnyű testi sértést okozó leteperés még belefér. Persze, ha esélyes, hogy a támadó az életedre tör és te ijedtségből vagy menthető felindulásból véletlenül meg találod ölni, nagy valószínűséggel fel fog menteni a bíróság.

Áramot vezetni kerítésbe tilos

A jogos védelem kereteibe belefér az is, hogy különböző óvintézkedéseket alkalmazzunk olyan események ellen, amelyek még nem is következtek be. Ez persze nem jelenti azt, hogy áramot vezethetünk a kerítésbe, vagy olyan életveszélyes akadálypályát kreálhatunk, amin csak Indiana Jones jutna át, mivel az így alkalmazott eszközök nem lehetnek alkalmasak az élet kioltására. A szögesdrót és pár nagy kutya még rendben van, a lényeg, hogy ha a védelmi eszköz a behatolónak sérülést okoz, de nem öli meg, emiatt nem büntethető az óvatos tulajdonos.

A fogva tartó megölése is lehet jogos védelem

Érdekes ítélet született egy 1997-es esetben is, amikor a több napon át sanyargatott és összebilincselt sértettek úgy szabadultak meg az emberrablók karmai közül, hogy az őket őrző gengsztert egy üveg hamutartóval többször fejbe verték, majd késsel hátba szúrták, melynek köszönhetően sajnos elhalálozott. Ugyan nem volt támadási helyzet (szerencsétlen fickó csak gyanútlanul ücsörgött az őrségben), mégis jogos védelemnek ítélte a bíróság, mivel egy jogtalan állapot, a fogva tartás további fenntartásának megakadályozását célozta.

Érdekel, mennyit kaphatsz egy füves cigiért? Olvass utána nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.