Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azért a kedves játékbábunál némileg ijesztőbb lehetett a kilencméteres ragadozó, amelynek egy tökéletes állapotú csontvázát találták meg Kínában.

A kutatók is sejthették, hogy egy Qianzhousaurus sinensis nevű dinófajtával még egy se könnyű bekerülni a hírekbe, hogy a mindenki által ismert Tyrannosaurus rex rokona – mivel úgyis hosszú az orra, ráaggatták a Pinokkió rex becenevet.

Hatvanhat millió évvel ezelőtt, a késő krétakorban élt, akárcsak a nagyobb T-rex, állkapcsa hosszabb, de gyengébb volt az övénél, így más-más állatokra vadászhattak. A kínai Kanton város közelében megtalált csontváz olyan nagyszerű állapotban maradt, amennyire egymillióból csak egy szokott, és ez még akkor is kifejező arány, ha valószínűleg nem pontosan számították ki a lelkes tudósok.

Inkább csak kulcsszó szintjén kapcsolódó heti hír, amit ugyan megpróbáltunk elhallgatni, de mégsem tudjuk: a Leicesteri Egyetem egyik hallgatója kiszámította, hogy Pinokkió (a mesefigura, nem a dinoszaurusz) legfeljebb tizenháromszor hazudhat, a tizennegyedik alkalomnál azonban már olyan nehézzé válik az orra, hogy eltörik miatta a fabábu nyaka.

(Forrás: National Geographic, illusztráció: Csuang Zao)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.