Melyik a világ legrészegebb országa? Itt a válasz!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) szétkutatta az egész világot, hogy egy csinos grafikonban megmutassa, melyik a legpiásabb ország. Előre mondjuk: nagyon erős helyezést értünk el és külön ki is emel minket a statisztika.

Az OECD keretein belül mintegy 200 bizottság, munkacsoport és szakértői csoport működik – így egy nagyon megbízható és komoly képet adnak jelen esetben arról, hogy mennyi alkoholt fogyasztanak a világ minden táján. A felmérés tizenhárom év adatait összesíti 2000-től 2013-ig, melyben a tizenöt év fölötti polgárokat mérik liter / fő / év alkoholfogyasztásban. Íme a sokkoló grafikon.

A világ legrészegebb országa tehát elég toronymagasan Litvánia: a jó északi emberek az OECD felmérése szerint közel 14 liter alkoholt fogyasztanak el évente. Az oroszoktól egy paraszthajszálnyira lemaradva a hatodik (!!!) helyen végeztünk, átlagosan 12 liter / fő éves alkoholbevitellel. Hátulról nézve pedig Indonéziában fogyasztják a legkevesebb alkoholt: a statok szerint szinte teljesen zéró az ivászat arrafelé.

A statisztikai elemzésben külön ki vagyunk emelve (hogy ez jó-e nekünk az elég kétséges). Az OECD kutatói megemlítik, hogy általánosságban az alkoholfogyasztás nagyon erősen koncentrált: a legnagyobb mennyiségű alkoholt a társadalom csupán húsz százaléka pusztítja el. Ez nálunk, Magyarországon azt jelenti, hogy a lakosság legerősebb alkeszei (mindössze húsz százaléka a népességünknek) szlopálja be az egész országban elfogyasztott alkohol kilencven (!!!) százalékát. Ez nálunk a legdurvább az OECD szerint: Franciaországban ez az arány mindössze ötven százalékos.

Tanúságos kis statisztika, ezek szerint Magyarország jobban teljesít? Hát, jó kérdés, alkoholfogyasztásban mindenesetre biztos.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.