Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) szétkutatta az egész világot, hogy egy csinos grafikonban megmutassa, melyik a legpiásabb ország. Előre mondjuk: nagyon erős helyezést értünk el és külön ki is emel minket a statisztika.

Az OECD keretein belül mintegy 200 bizottság, munkacsoport és szakértői csoport működik – így egy nagyon megbízható és komoly képet adnak jelen esetben arról, hogy mennyi alkoholt fogyasztanak a világ minden táján. A felmérés tizenhárom év adatait összesíti 2000-től 2013-ig, melyben a tizenöt év fölötti polgárokat mérik liter / fő / év alkoholfogyasztásban. Íme a sokkoló grafikon.

A világ legrészegebb országa tehát elég toronymagasan Litvánia: a jó északi emberek az OECD felmérése szerint közel 14 liter alkoholt fogyasztanak el évente. Az oroszoktól egy paraszthajszálnyira lemaradva a hatodik (!!!) helyen végeztünk, átlagosan 12 liter / fő éves alkoholbevitellel. Hátulról nézve pedig Indonéziában fogyasztják a legkevesebb alkoholt: a statok szerint szinte teljesen zéró az ivászat arrafelé.

A statisztikai elemzésben külön ki vagyunk emelve (hogy ez jó-e nekünk az elég kétséges). Az OECD kutatói megemlítik, hogy általánosságban az alkoholfogyasztás nagyon erősen koncentrált: a legnagyobb mennyiségű alkoholt a társadalom csupán húsz százaléka pusztítja el. Ez nálunk, Magyarországon azt jelenti, hogy a lakosság legerősebb alkeszei (mindössze húsz százaléka a népességünknek) szlopálja be az egész országban elfogyasztott alkohol kilencven (!!!) százalékát. Ez nálunk a legdurvább az OECD szerint: Franciaországban ez az arány mindössze ötven százalékos.

Tanúságos kis statisztika, ezek szerint Magyarország jobban teljesít? Hát, jó kérdés, alkoholfogyasztásban mindenesetre biztos.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon