Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A veszélyesen rohangáló kisgyerekek megóvására még nincs megfelelő rendszer, de a biciklis kölyköket még idejében meg lehet állítani.

Ehhez nem kell más, csak egy szinte bármilyen kisbiciklire utólagosan felszerelhető fék, amelyet a szülő távirányítással aktiválhat, ha például a gyereke az úttesthez közelít. A MiniBrake nevű apró szerkezetet néhány magyar fiatal, Bognár Dániel, Szesztay Péter, Szirtes Marcell, Gombos Gergő, Pál Gergely és Kőrös Ben fejlesztette ki, már a harmadik prototípusnál tartanak, jelenleg a gyártás beindításához gyűjtenek pénzt az Indiegogón, egyelőre elég messze van még a 75 ezer dolláros célösszeg.

A távirányítós fék egyébként elég egyszerű ötlet – csak hát másnak még nem jutott eszébe, vagy nem csinálta meg –, a működést viszont részletesen kidolgozták. Ha a bicikli ötvenméteres távolságba kerül a szülőtől, lemerül az akku vagy valami zavarja a fék és a távirányító közötti kapcsolatot, automatikusan működésbe lép, amit persze nem úgy kell elképzelni, hogy a kerék blokkol, a gyerek meg repül, hanem fokozatosan fékezi le a hátsó kereket.

Öt dollár a legkisebb támogatási egység, huszonötért csengő jár, magához az fékhez legolcsóbban nyolcvan dollárért juthatunk.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.