Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Persze jóval kisebb a velencei-tavi ingatlankínálat a balatonihoz képest, de üdülőházas garzontól a luxusig itt is van minden. No de mennyi pénzért?

A sok hülye nyomorog a Balcsiban, pedig Velencén is pancsi van – hangzott el a kilencvenes évek egyik slágerében, ami bár nem az a műfaj, amit mélyebb mondanivaló reményében elemezni szokás, de esetünkben gondolatébresztőnek megteszi. Korábbi cikkünkben végigvettük, milyen árkategóriákban milyen nyaralókat kapni a Balaton mellett, nézzük meg, mi a helyzet a Velencei-tónál.

Arra egy pillanatig se gondoljunk, hogy mivel a Balaton felkapottabb hely, ezért a Velencei-tónál lényegesen olcsóbban vehetünk telket, nyaralót. Utóbbinak ugyanis előnyei is vannak (például közelebb van a fővároshoz, ami egy szezonban minden hétvégés oda-vissza utazás esetén érezhető költségmegtakarítás lehet a budapestieknek vagy a keletebbi országrészről a Dunántúlra tartóknak), és a Velencei-tó is alkalmas minden alapfunkcióra. Lehet pihenni, lehet fürödni, van lángos és sör.

Ötmillió forint alatt inkább bérlésben gondolkodjunk, és öt–hat–hét millióban is akkor, ha csak minimáligényeink vannak. A Balatonhoz képest értelemszerűen jóval kisebb az ingatlankínálat, de azért apartmanházban lévő, 27 négyzetméteres garzont és a vízparttól távolabbi, panorámás, viszont fűtés és hangulat nélküli, ötven négyzetméteres nyaralót is kaphatunk ennyiért.

Tízmillió környékén még mindig csak a kis alapterületű, egyszintes, vagy egy szint plusz tetőteres házikókat árulják, az összközmű már viszonylag evidens. Egy harminc–negyven négyzetméteres háznál elvárható, hogy normálisan nézzen ki, a kicsit nagyobbaknál – ennyiért – ez túlzott igény.

Gyengébb, de azért lakható, ötven négyzetméter körüli, pincés-garázsos házat kínálnak tizenkét millió forint körül, a következő árhatár azonban inkább tizenöt milliónál húzódik. Nagy az ugrás: száz négyzetméter feletti, jó állapotú, cirkofűtéses, teraszos-kertes sorházat vehetünk. Ha inkább önálló, felújított házat szeretnénk nagyobb kerttel, akkor a pénzhez pár milliót hozzá, a négyzetméterből pedig valamennyit el kell venni.

Harmincmillióért sem kapunk száz négyzetméteres házat, ha az új építést, a márványburkolatokat és az öntözőrendszert is feltételül szabjuk, de talán jobb befektetésnek tűnik egy közvetlen vízparti, 120 négyzetméteres, kétszintes, jó állapotú ház kandallóval és bő negyvenmilliós árcédulával. Lehet drágább? Van 75 millióért is 360 négyzetméteres lakóterű, szaunás-cserépkályhás új építésű.

(Fotók: Wikimedia, ingatlan.com)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.