Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mintegy 6800 vállalkozás szűnt meg végelszámolással tavaly július 1-je és idén június 30-a között, ez 55 százalékkal kevesebb, mint az előző 12 hónapban. Ez nem tűnik olyan nagy számnak, de jelentősen árnyalja a képet, hogy ugyanebben az időszakban csaknem 27 ezer céget kényszertörléssel szüntettek meg.

2012-től ugyanis nincs már kényszer-végelszámolás, a jogszabály szerint a kényszertörlés az új megszűnési forma, amely meghatározott esetekben meggyorsítsa a cégnyilvántartásból a cégek kivezetését. A társaságok nagy része azért nem jut el a végelszámolásig, mivel a cégbíróság előzőleg kényszertörlést rendel el.

A két eljárás közötti alapvető különbség, hogy a végelszámolást saját elhatározásából kezdeményező tulajdonos az eljárás ideje alatt is folytathatja gazdasági tevékenységét, lezárhatja az eljárást, és dönthet a továbbműködésről is. Ám ha a cég nem tudja a vele szembeni követeléseket a vagyonából kielégíteni, akkor a cégbíróság felszámolást kezdeményez. Kényszertörlési eljárás alatt viszont a cég már nem folytathat gazdasági tevékenységet, nem hozhat az eljárással ellentétes döntéseket, és az eljárás mindenképpen a cég törlésével zárul.

Hogy mennyire nem mennek itthon jól a cégügyek, jól jelzi, hogy nálunk hatszor annyi cég van, mint a nyolcszor népesebb és kissé fejlettebb Németországban.

(Forrás: feketelista.hu/MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.