Tíz egyértelmű jel, hogy sokkal sikeresebb vagy, mint amennyire hiszed magad
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Van ez a vicces dolog a sikerrel kapcsolatban: senki nem tudja pontosan, mit jelent. Ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mi nem vagyunk azok – pedig könnyen lehet, hogy sokkal jobban élünk és sikeresebbek vagyunk, mint hittük. Ha ezt a tíz tényt bepipálod, akkor egész biztosan.

1: Nem aggódsz halálosan a pénzügyeiden

„– Neked elég a fizetésed? – Csak ha meggyújtom.” – hangzik a szakállas vicc. Ha viszont nem minden napod a folyamatos görcsölés jegyében zajlik arról, vajon kijössz-e a fizudból a hónap végén, akkor feltehetőleg sokkal jobban keresel, mint hiszed.

2: Nem sóvárogsz a dicséretek után

Mentális magabiztosságra utal az, ha a munkahelyeden nem várod folyamatosan a dicsérő szavakat a munkádat illetően: biztos vagy magadban és a munkádban, ami pedig a sikeresség egyik meghatározó jele.

3: Kevés a személyes dráma az életedben

Nem csak a juttatásokon és a pénzen lehet mérni a sikert: a szociális kapcsolatainkban is ugyanúgy lehetünk katasztrofálisak vagy épp nagyon ügyesek. Ha az életedre nem jellemző a folyamatos drámázás és kapcsolati káosz, akkor veregesd vállon magad, öreg, mert valamit nagyon jól csinálsz.

4: Vannak terveid

Sokan azt hisszük, a sikert az elért célok mutatják – de ezeket a célokat ki is kell tűzni, méghozzá lépésről lépésre. Amennyiben neked vannak ilyen terveid magaddal kapcsolatban (karrier, projektek, kapcsolatok, utazás stb.) és úgy általánosságban látod magad előtt az életed képkeretét (nem kell mindent centiről-centire megtervezni, de nagy vonalakban igen) és nem csak a mának élsz, az magabiztosságot és tudatosságot jelent, melyek a siker alapkövei.

5: Még többet szeretnél az életben

A siker egyik legnagyobb kerékkötője az, ha lehorgonyzol egy helyben és nincs meg benned a vágy, hogy előremozdulj. Stabilan fenntarthatod a dolgokat persze, de az embert többek között az is sikeressé teszi, ha vannak ambíciói, tudásszomja, vágyai, előre fele mutató életigenlése.

6: Képes vagy a tanulságok levonására és a kölcsönös tiszteletadásra

A siker egyik kulcsa az, hogyan kamatoztatod az eddigi élettapasztalataidat a jelenben és a jövőben. Mindannyiunk életében vannak stresszes, kemény és rossz időszakok: ha ezekből képes vagy jellemformáló tanulságokat levonni, akkor nagy az esély rá, hogy másokkal szemben is megértőbb és empatikusabb tudsz lenni. A nehéz helyzetek erősebbekké és sikeresebbé tehetnek, ha a helyén kezeled őket.

7: Magabiztos vagy, de nem arrogáns

A sikerhez elengedhetetlen a magabiztosság: légy tisztában a képességeiddel, a tudásoddal és a tehetségeddel, különben nem tudod kamatoztatni. Viszont vigyázz, hogy ne forduljon át arroganciába a magabiztosság: tiszteld a munkádat, a munkatársaidat, az emberi kapcsolataidat és az életet.

8: Tudj nemet mondani

Nemet mondani egyet jelent azzal, hogy tisztában vagy, mi fontos számodra az életben – és mi nem. Ha képes vagy nemeket mondani, akkor már eljutottál arra a szintre, hogy nem akarsz mindenkinek megfelelni és mindenkit kielégíteni, hanem magadnak tartozol egyedül elszámolással. Ez egy bitang nehéz, de nagyon gyümölcsöző dolog: az ember gyakran pörög egy helyben a temérdek igen miatt.

9: A saját lábadon állsz vagy már arra törekszel

Nem vagy anyagi függésben másoktól, nem a szüleidnél laksz, önálló jövedelmed van és saját magad rendelkezel az életeddel? Talán fel sem fogtad eddig, mennyire sikeres vagy, ha ezeket elmondhatod magadról. De – és ez nagyon fontos – ha nincs is még minden kikövezve, de arra törekszel, hogy ezt elérd, az már önmagában siker; azt mutatja, hogy nem kényelmesedsz be félmegoldásokba, hanem a magad ura akarsz lenni. Ezt pedig hogy lehet a leginkább elérni? A tízes ponttal, ami a:

10: Türelem, türelem és türelem

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban nagyon sokan szeretnénk felpörgetni a karrierünk ketyegőjét és előreugrani éveket, amikor már rengeteg dolgot letettünk az asztalra, magas a fizetésünk és van saját lakásunk mondjuk. De az élet sajna nem úgy működik (egy lottóötöst leszámítva), hogy csinos rakásban eléd rakja egy csomagban a jó dolgokat; küzdeni kell, dolgozni és építkezni. Ha elég türelmes vagy és tudsz maratonban gondolkozni sprint helyett, akkor a siker egyik alappillérén állsz.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.