Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Eladnád vagy kiadnád a lakásodat? Akkor a legjobb barátod egy fényképezőgép lesz, mert mindegy mennyire szuper is a kecód, senki nem fog a hirdetésedre kattintani, ha silányak a fotók. Nyugi, nem kell százezreket kicsengetned egy fullos gépért, ha betartod ezt a tíz praktikus fotótanácsot.

1: Rend és tisztaság

Attól még, hogy a bérlőd vagy a vevőd nem fogja megörökölni a rendetlenségedet is a lakásoddal együtt, borzalmasan unattraktívnak néz ki fotókon egy kacatoktól zsúfolt, rendetlen és takarítatlan lakás. Ha nagyon kupis vagy és olyan tisztaságban szeretsz élni mint Sherlock Holmes apatikusabb napjain, akkor igenis szánd rá az időt a nagytakarításra. Ez azért is kifizetődő, mert mikor jönnek az első érdeklődők lakásnézőbe, már csillog-villog minden.

2: Napfény

Aranyszabály, hogy csak nappal, természetes fényben fotózd be a lakásod. Húzz fel minden rolót, told el az összes függönyt and let the sunshine in! Hidd el, nagyságrendekkel vonzóbb a valódi fényben fotózott lakás mintha felkapcsolt lámpánál tolnád a képeket, ugyanis ha jók a kecód fényviszonyai, ha nem, mesterséges fényben minden belső tér sötétebbnek (és lehangolóbbnak) tűnik.

3: Csak a lakást

Ügyelj rá, hogy a képeiden ne legyél rajta a tükörben bevillanva, ne legózzon a szőnyeg közepén a gyerek, akit ne nézzen vadászatra éhes tekintettel a kredenc mögül sunyin a macska. Habár idilli kép, a lakásod iránt érdeklődök színtisztán a kecódat szeretnék látni: ha személyek vagy állatok is vannak a képen az eléggé nem profi dolog.

4: Teremts teret

Ezt akkor fogadd meg, ha eladnád vagy bútorozatlanul kiadnád a lakásod: told ki a bútorokat! Amennyire lehet told a falhoz a szekrényeket, ami bútort pedig el tudsz máshova tenni, azt rakd is el. Így sokkal jobban meg tudod mutatni a szobák valódi méretét és a vevők vagy bérlők már a fotókról sokkal valóságosabb képet kaphatnak az ingatlan arányairól.

5: Jó felbontás, tiszta képek

Okostelefonnal is lehet minőségi képeket lőni, de nem minden beállításban. Ha nincs jó fényképeződ, akkor igyekezz valamilyen beltéri fotós beállítással képet készíteni, ahol nem kell vakuznod és nem lesz szemcsés vagy épp homályos a kép.

6: A megfelelő szög

Az éles kép nem elég, ha nem jó szögből fotózól. Egyértelműnek tűnik, igaz? Pedig nem is hinnéd, hogy még az ingatlanszakmában is mennyi ember esik abba a hibába, hogy a szoba közepéből csinál egy fotót, amibe belóg a fél szekrény. A lakás fotózásra alkalmas szögei lehetnek a sarkok vagy a helyiség bejárati ajtajai, ahonnan az egész teret lencsevégre kaphatod. Emellett ügyelj arra, hogy ne fénnyel szembe fotózz; vagy legyen a fényforrás (pl ablakok) a hátad mögött, vagy maximum oldalról lődd meg.

7: Ne fotózz felesleges részleteket

Ha nézegettél már kiadó-eladó lakásokról képeket, akkor tudod, milyen szörnyen idegesítő, ha valaki az öt lakásfotójából négyet a bojler vezetékeinek szentelt az ötödiken pedig megihlette a hősugárzó, amibe belógott a mutatóujja, de a kecóból nem láttál semmit. Ha vannak doksifotós hajlamaid, ne itt éld ki: szorítkozz a fontos, általános bemutatást szolgáló, esztétikailag imponáló kompozíciókra, a tökéletesen szükségtelen részleteket pedig hagyd ki, nem fognak megsértődni.

8: Alaprajz

Akármennyire königül is fotóztad be a lakást és magyaráztad el a beosztást a leírásban, egy érthető alaprajz hatalmas segítség az érdeklődőknek a választásban. Nem kell inDesignban megszerkesztett pro dologra gondolni, elég, ha simán (de azért arányosan és világosan) kézzel megrajzolod az alaprajzot, majd jó minőségben befotózod / beszkenneled és feltöltöd.

9: Vízjel

Necces téma, de az utómunkálatoknál fontos lehet: azt tanácsoljuk, vízjelezd a képeidet, mert az ingatlanszakmában dolgozók néha elkövetik azt az elég gyalázatos lépést, miszerint elkezdik a lakásodat hirdetni a te fotóddal az engedélyed nélkül. Majd pedig felhívnak, hogy van három érdeklődő a lakásodra és te csak a vizit során szembesülsz vele, hogy az ingatlanos kolléga nyújtja a közvetítői díjas szerződést. Ezt elkerülendő helyezz egy finom vízjelet a fotóid közepére valamilyen elérhetőséggel, amit nem félsz kiadni, így legalább nem tudják (annyira könnyen) az akaratod ellenére elcsaklizni a fotóidat.

10: Mutasd meg a környéket

Ha az Otthontérképen hirdetnél, az okos weboldal nem csak a lakásodat mutatja be az érdeklődőknek, hanem a környék legfontosabb információit, adatait is. De azért még így sem árt egy-két kültéri fotót lőnöd az épületről és a környékről, főleg ha mondjuk innen látszik legjobban a saját teraszod és az “Itt élt József Attila” tábla a ház falán, meg ha nagyon csábító a környék. Na ha ezek után nem potenciális érdeklődők fognak a lakásod iránt érdeklődni, akkor zulu helyett magyarul fogalmazd meg a hirdetési szöveget, mert a fotókban biztos nem lesz hiba.

(Képek: Otthontérkép.hu)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.