Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár a hetes buszon, vagy a négyes-hatoson nyomorogva az ember hajlamos elfeledkezni róla, de Budapest a világ egyik legjobb városa, és nem vagyunk hajlandók vitát nyitni. Ha ezt be akarjuk bizonyítani valakinek – mondjuk egy külföldről idelátogató barátunknak –, akkor ott vannak az útikalauzokból jól ismert és indokoltan népszerű helyek, de bennszülöttként illik a kötelező célpontoknál többet is mutatnunk neki. Előálltunk egy olyan listával, amit mi szívesen végigjárnánk egy kedves turistával.

Bartók Béla körút (az eleje)

Nyilván meg kell neki mutatni a bulinegyedet Kazinczy utcástul, meg Dob utcástul és Gozsdustul, de ezt tudjuk le gyorsan és vigyük el a Gellért térre és onnan induljunk meg a körúton a Móricz irányába. Miért tegyünk ilyet, halljuk is a kérdést. Azért mert ez a rész az elmúlt években olyan átalakuláson ment keresztül, hogy írd és mondd, fel kell kerülnie a Budapesttel kapcsolatos bakancslistákra. Ha a külföldi jóbarát szeret fürdőzni, akkor ott a Gellért, sétálni a körút. Mi imádunk jó helyekre beülni, és itt azokból is bőven akad. Elsőként ott egy titkos gyöngyszem, a Gdansk, ami egy lengyel-magyar könyvesbolt+mini kultúrkohó+kocsma+bisztró kábé harminc négyzetméteren. Keresd a mérleget a kirakatban! A Hadikban meg lehet idézni a háború előtti nagy íróink szellemét, szemben a Kelet Kávézóban meg a város egyik legjobb hangulatú kávézójában találhatjuk magunkat, ahol a kávé is remek.

Kopaszi-gát

Bringával, szigorúan. Szerezz két drótszamarat, pattanjatok fel rá, és guruljatok végig ezen a ragyogóan zöld, dunás és kúl földnyelven. Aktív programnak nem kellhet jobb.

Az Opera mögött

A Hajós utcán megindulva a Monarchia Budapestjén találhatjuk magunkat, persze főként építészetileg. Minden egyéb tekintetben ez az utca és a belőle leágazó keresztutcák tövei egy emberibb léptékű vigalmi negyedet alkotnak, tele kávézókkal, delikkel, pezsgőbárokkal, pubokkal, és ha ez nem elég, akkor eláruljuk, hogy az Operának van egy színészkocsma, a Thalia Kávézó, ahol néha igazi operaénekesek is felbukkannak. Igazán úri mulatság bepezsgőzni, majd benézni az egyik helyi antikváriushoz, ami régiségek iránt érdeklődőknek igazi kincsesbánya lesz. Rogyásig vannak olyan régi és nem túl drága használati tárgyakkal, amelyeknek a rendeltetéséről már fogalmunk sincs. Ezekből lesznek a legjobb emlékek.

Széll Kálmán tér

Csak vicceltünk. Egy darabig ne menj a Széll Kálmán térre, mert úgy néz ki, mint Drezda ’45-ben. Viszont mondunk egy jót. Ha az ismerősöd férfi, és esetleg szereti a sört, akkor látogass el vele egy olyan kocsmába, ahol kiváló söröket lehet inni. Most tehát képzeld azt, hogy a fejezet tetején nem az van, hogy Széll Kálmán tér, hanem az, hogy sörtúra.

A Vásárcsarnok környéke

Nézzük, mit írt Szerb Antal erről a városrészről: „A VÁSÁRCSARNOK MÖGÖTT. Méltóztassék nem terjeszteni. Erről a quartierről senki sem tud, csak én. Alkonyatkor hirtelen Párizzsá alakul. Kicsi, de piszkos kávéházak, boltok, melyekből izgalmas gyümölcs-, főzelék- és hússzag árad, különös, figurának megjátszott emberek; mögöttük egy elhanyagolt folyópart, mint a Szajna és rájukvilágít a Citadella, mint az Eiffel-torony.”

Mondunk valamit: ennek a környéknek a lelke 1935 óta nem sokat változott. Ha esetleg a külföldi ismerősünk nő, és esetleg tetszik is nekünk, akkor mindenképpen vigyük el ide valamelyik este, és sétáljunk vele az utcákon, beszéljünk sokat lelkesen Pestről, a szerelemről, és üljünk be kedves kis helyekre.

És az utolsó hely…

Azt meghagyjuk neked. Szerintünk már többször eszedbe jutott a cikk olvasása közben, hogy nem rossz, de én tudok egy jobbat. Egy olyan helyet, amiben ott van az, ami szerinted Budapestet azzá a különleges, utánozhatatlan várossá teszi, ami. Na, oda is vidd el a külföldi haverod, de mutasd meg nekünk is!

(Fotó: Fortepan.hu, Hivatalos Facebook-oldalak)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.