Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár már nehéz ennél jobban, de azért megpróbáljuk még közelebb hozni hozzád a magyar fociválogatottat, amely június 14-én már pályára lép az Eb-n. Mutatjuk, hogy kik.

Egy egészet picikét várni kellett, hogy ismét világeseményen vegyen részt a válogatott, legutóbb ugye 1986-ban szerepeltünk vébén, Eb-n pedig 44 éve. Most hogy kellően felemelték a létszámot, becsúsztunk, ott leszünk Franciaországban. Mármint mi is, nyilván, de főleg a játékosok.

Hátulról indultunk, a kapusokat, a védőket és a középpályásokat már bemutattuk, jöjjenek a gólokért felelős csatárok:

Dzsudzsák Balázs

A válogatott csapatkapitánya nem csatár, ő egy klasszikus szélső, de a támadók között nevezték, és reméljük, valóban a támadások motorja lesz. Balázs a Bursasporban játszik most még, de szinte biztos, hogy az Eb után már nem, és csak remélni tudjuk, hogy marad Európában, lehetőleg nyugatabbra jön. Dzsudzsi kiválót talán még sosem nyújtott a válogatottban, soha nem igazolta, hogy több tízmillió eurós játékos, ám az vitathatatlan, hogy a szívét is kiteszi a pályára. És ez kelleni fog majd Franciaországban is, na meg a balos szabadrúgások – már hat ilyet lőtt a válogatottban.

Szalai Ádám

A csapatkapitány után a csatár jön, aki nem lő gólt. Szalai másfél éve nem élte át a gólörömöt center létére! Sőt, nem is játszik már elég régóta, az utóbbi csapataiban folyamatosan padozik. És ennek ellenére ott van a keretben, mit ott van, egyenesen ő a kezdő középcsatár. Miért? Csak tippelni tudunk, mert nem a góljai miatt, az biztos: Szalaihoz Dárdai ragaszkodott, aztán Storck is megtartotta, vélhetően azért, mert a csapat rendszerébe ő illik a legjobban, taktikailag érettebb a többieknél, és összjátékban is erős. Csak végre pattanjon már be egy gól róla valahogy.

Böde Dániel

A legtöbb drukkernél ő lenne a kezdő center, mert akkora kedvenc, na meg mert a bajnoki cím és a kupagyőzelem mellé egy gólkirályi címet is odarakott, de nem lesz az. Az utolsó negyedórákban láthatjuk majd. Bödedani nemcsak azért kedvenc, mert egy közvetlen, mókás, kedves mackó, és nem is csak azért, mert a Fradiban játszik, hanem, mert odacsapta a norvégot. De úgy rendesen.

Innen a becenév is, az Ébredő erő. De tett még ennél is fontosabb dolgokat:

Böde jött, kétszer is, nyertünk Feröer ellen

Nikolics Nemanja

És aki még Bödénél is jobban megérdemelné, hogy kezdjen, az a Legia Warszawa támadója, Nikolics Nemanja. Niko történelmet írt Lengyelországban, 37 bajnokin 28 gólt rúgott, természetesen gólkirály lett, sosem rúgott ennyit senki a lengyel ligában. Akárcsak Böde, ő is triplázott, bajnoki és Lengyel Kupa-győztes is lett. Egyetlen gond van csak: nem illik a válogatott szerkezetébe, így nemigen játszik, ha igen, nem ott, ahol szeret. De ott lesz a kispadon, be tud ugrani bármelyik posztra elöl.

Németh Krisztián

Elment az Al-Gharafába, hogy a teljes felkészülést a csapattal tölthesse (na meg rohadt sok pénzért), ám egy sérülés közbeszólt. Néhány éve a legtehetségesebb magyar csatár volt, sajnos nem futotta ki magát, ám így is ott a helye a keretben: gyors, piszok jól cselez, érzi a kaput, és négy poszton is tud játszani: középcsatárként, visszavont centerként vagy bármelyik szélen.

Priskin Tamás

Priskát sem lehetett kihagyni a keretből, és nem azért, mert akkorát ment volna a Slovan Bratislavával, hanem a norvégok elleni parádés gólja miatt. Egyszerűen azzal az egy mozdulattal megérdemelte, hogy ott legyen az Eb-n. Egyébként ő is a külföldi rutinja miatt válogatott, tíz éve légiós; 56 válogatott meccsen 17 gólja van.

A magyar válogatott Bordeaux-ban kezd június 14-én, 18.00 órakor Ausztriával, majd június 18-án, 18.00-kor Marseille-ben Izlanddal, június 22-én 18.00-kor Lyonban Portugáliával játszik.

Itt az előző három rész: a kapusok, a védők és a középpályások

Az Ausztria elleni győzelem 4.90-szeres pénzt ér, ennyire nem hisznek bennünk. Te viszont nyerhetsz a csapattal együtt!

(Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.