250 000 tonna műanyaghulladék lebeg az óceánok felszínén

„Ez sokkoló mennyiség.”

A Görög Tengerkutató Központ (HCMR) – a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban megjelent – tanulmányban arra jutottak a kutatók egy új számítási modellt* alkalmazva, hogy

– világszerte egyébként több mint 250 ezer tonnányi műanyagszemét lebeg az óceánok felszínén.

* A műanyag tengeri eloszlását vizsgáló szimulációkat jelenleg nagymértékű bizonytalanság jellemzi, aminek hátterében elsősorban a folyamatok komplexitása áll. Míg például a műanyag zacskók hosszú időn át a felszínen lebegnek, más műanyagok gyorsan lesüllyednek. Egyeseket elnyelnek a tengeri állatok, organizmusok, mások apró részekre esnek szét. Ehhez jön még a szél, a hullámok, az áramlatok ereje, amely a műanyagot messzire hajtja – a kutatók ezeket a tényezőket mind figyelembe vették.

Ez még a szakértőket is meglepte, sőt...

„Ez sokkoló mennyiség. Sokkoló mindenekelőtt azért, mert az úszó műanyagon kívül az anyag nagy része a tengerfenékre süllyed”

– mondta a kutatócsoport vezetője, Kosztasz Ciarasz, aki még hozzáfűzte, hogy a Földközi-tenger a műanyagszennyezettség gócpontjának számít, mivel sok partszakasz sűrűn lakott. Ehhez járulnak még hozzá olyan tényezők, mint a turizmus, a halászat, a hajózás és nem utolsósorban a beltenger geográfiája is, hiszen viszonylag kis mértékű a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti vízcsere.

Eközben...

(Forrás: Frontiers in Marine Science, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.