Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megcsalni valakit a legkönnyebb dolog a világon. Környezetünkben tapasztalható túlzott szabadelvűség és az internet adta lehetőségek még egyszerűbbé teszik, ha valaki szeretne belekóstolni egy számára tiltott gyümölcsbe.

Több külföldi weboldal is arra szakosodott, hogy kizárólag házasságban élő emberek találjanak rajta titkos szeretőt maguknak. Manapság már szinte alig rettent el valakit a hűtlenségtől a lebukás ténye, még ha annak szakítás vagy válópert is a vége. A régmúltra visszatekintve a férfiak voltak jóval többen a félrelépők táborában, de modern és egyenjogúságot hirdető világunkban a nők már teljesen utolérték, sőt már le is hagyták a férfiakat a csalfaságban.

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, mely a megcsalás kezelésében is érzékelhető. Vannak olyanok, akik azt mondják, hogy mindegy csak ne tudjak róla – igaz, ez inkább a nőkre igaz. Vannak olyanok, akik soha többé nem tudnak a másikkal együtt élni, amikor kiderül, hogy hűtlen volt hozzájuk. Vannak olyan országok, igaz elég kevés, ahol a jog kitér eme szinte mindennapos problémára, de ezeken a helyeken inkább túlzásokba esnek, mert börtön jár a hűtlenkedésért, szélsőséges esetben pedig halálbüntetés.

Mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolnia, ha hűtlenkedésre adja a fejét, mindenesetre a következőkben öt érdekességet szedtünk össze, amit a megcsalásról tudni érdemes.

1. A férfiak hamarabb megérzik, ha megcsalják őket

Vannak olyan nézetek, miszerint a férfiakban több ezer év alatt genetikai kódként beépült a gyanakvás a nők irányába. Ez abból adódik, hogy egy gyermekről mindig tudni lehet, hogy ki az anyja, de az apa kilétére a kézzelfogható bizonyítékot csak az 1950-es években felfedezett DNS vizsgálatok adhatnak. Lehetséges, hogy a férfiak több százezer éves tudatalatti berögződésének eredménye, hogy sosem bíznak meg egy nőben. Ezt támasztja alá számos felmérés is, melyben a férfiaknak arra kellett válaszolniuk, hogy mit tartanak a legfontosabbnak egy nőben. Magasan a legtöbben a hűséget választották. Ezért tudatosan vagy tudat alatt, de hiába is tagadnánk a férfiak sokkal gyanakvóbbak – főleg a tapasztaltabbak – és figyelnek a legapróbb részletekre is, így hamarabb megérzik vagy megérezhetik a nő külön útjait.

2. A férfiaknak általában nem kell ok a hűtlenségre

Ha a megcsalás mértékében nincs is akkora különbség a nők és a férfiak között, a miért okán való eltérés annál jelentősebb. Számos párkapcsolati szakember szerint a férfiak hűtlenkedése nem jelenti rögvest azt, hogy valami gond lenne otthon a párkapcsolatával. Lehetséges, hogy boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban él, mégis ha a lába elé – vagy közé – fúj a szél egy csinos vonzó szexi nőt, akkor hajlamos megbotlani. Így viselkedik a teremtés koronája, de természetesen ez nem lehet mindig magyarázat a hűtlenségre. A nők ezzel szemben sokkal összetettebb okok miatt kacsintanak ki egy kapcsolatból. A legtöbb nő azzal indokolta a megcsalás tényét, hogy a férje minden téren elhanyagolta. Ezután a „nem foglalkozott velem”, vagy az „ő is megcsalt, csak visszaadtam neki” magyarázatot hozzák fel hűtlenségük védelmében.

3. A nők az ovuláció során hajlamosak hamarabb félrelépni

Számos kutatás bizonyította már, hogy egy nő vásárlási szokásán és az öltözködésén kívül, még az esetleges hűtlenségében is hatással van rá a néhány napos termékenységi időszak. A felmérések szerint ezeken a napokon gyakrabban öltöznek testhez simuló, kihívó ruhákba, amelyek kihangsúlyozzák nőiességüket. A szakemberek szerint a jelenségre egyszerű magyarázatot találni, ugyanis a megemelkedett hormonszintjük miatt, az adott napokon még jobban fel akarják kelteni a férfiak érdeklődését. Azonban nemcsak öltözködésük változik meg ilyenkor, hanem kihívóbban is beszélnek és hajlamosabbak a kacérkodásra, flörtölésre is. A tudósok szerint a természet már csak ilyen, mivel az állatvilágban is hasonló jelenséget lehet megfigyelni a nőstényeknél ebben az állapotban. Egyszerűen felébred a nőkben a versenyszellem, és emiatt fokozott érdeklődést tanúsítanak a házasságban vagy komoly kapcsolatban élő férfiak iránt. Egyrészt le akarják győzni a másik – konkurens – nőt, be akarják bizonyítani, hogy ők jobbak, másrészt ezek a férfiak már tanújelét adták annak, hogy „termékeny hímek”, hiszen párkapcsolatban élnek, ezért úgy érzik, tökéletes lehetőséget tartogathatnak számukra.

4. Már a házasság első évében sokan hűtlenkednek

Elszomorító, hogy a legtöbb hűtlenkedő már legalább öt éve él komoly kapcsolatban, és közülük, több mint hatvanöt százalék csalta már meg a párját. De azok sem örülhetnek felhőtlenül, akik friss házasok, mivel jelentős mennyiséget alkotnak, akik még az első házassági évforduló előtt megcsalják választottjukat. Itt már a statisztikák is bizonyítják a nők nagyobb számú hűtlenkedését, mivel az újdonsült feleségek közel húsz százaléka csalta meg a férjét már rögtön a házasság első évében, míg a frissen nősült férfiaknál ez az arány nagyjából „csak” tizenkét százalékra tehető.

5. Valójában a flört is megcsalás?

Bármi is legyen a kiváltó ok, a megcsalás mindig tönkrevágja a bizalmat, bizalom nélkül pedig nem működhet boldogan egy párkapcsolat. Azonban, hogy mi számít megcsalásnak, abban a mai napig nincs teljes egyetértés, még a hosszú ideje együtt élő pároknál is lehetnek nézetbeli különbségek. Az egyik legjobb megoldás az lenne, ha mindenki őszintén elmondaná, hogy számára hol kezdődik és mit jelent a hűtlenség. Így talán kevesebb félreérthető helyzet adódna, mind a nők és mind pedig a férfiak részéről egyaránt. A párkapcsolati szakértők és terapeuták véleménye is sokszor eltérő a megcsalás definíciójával kapcsolatban, az érzelmi hűtlenség fogalmáról pedig nem is beszélve. A férfiak jelentős hányada a flörtölést nem tekinti megcsalásnak, még akkor sem, ha általában minden ezzel kezdődik. A válasz a miértre, hogy nem lépték át azt a bizonyos határt, tehát semmi nem történt, nem voltak hűtlenek. Ezért törvényszerű, hogy az elsöprő többség arra a kérdésre, hogy melyik az a pont, ami után azt mondják, hogy a párjuk megcsalta őket, azt válaszolták, ha valaki mással csókolózna. A flörtölő nők viszont egy elcsattant csóknak egyáltalán nem tulajdonítanak akkora jelentőséget, mint a férfiak. Pedig minden ezzel kezdődik.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.