Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha te is a buzgó szabadúszók közé tartozol, biztos találkozol a multitasking rémületével: ezer dolgot kéne csinálni, nap végére megjön az ezeregyedik, és alig haladtál valamit. De egy sima irodai melónál is találkozhatsz a problémával. Ennél még ijesztőbb látni az ellenpólust: egy ismerőst vagy barátot, aki teljes munkaidőben dolgozik, de jut ideje még pár külsős projektre, blogot írni, bevásárolni, főzni, mozogni meg úgy 2-3 hetente elutazniés valahova. Pedig nekik is 24 órából áll egy nap... Hogyan csinálják? Megmondjuk.

Suzanne Gelb pszichológus és életmódtanácsadó 28 éven keresztül több száz órát töltött el lyelyen, boldog sztahanovistának is bátran mondható emberekkel, és összegyűjtötte azokat a tulajdonságokat vagy szokásokat, amik mindnyájukat jellemezték. Ez az 5 tipp biztosan segít, hogy ezentúl te is hatékonyabban tudj dolgozni:

  1. Teljes koncentráció

Legyen bármi is a feladat, koncentrálj arra 100%-osan, és ne oszd meg a figyelmed! A gyakorlatban sokkal nehezebb megvalósítani, főleg az online világban: jön egy üzenet, egy jelzés, egy új hír, amit azonnal el akarsz olvasni, és máris nem arra figyelünk, amire kéne.

Hogy lehet ezt elkerülni? Josh Pais, a Committed Impulse alapítója szerint elég csak kimondani hangosan, hogy „Vissza!”. Kipróbáltuk, a módszer működik, még ha egy kávézóban ülve mondjuk találkozunk is néhány furcsa szempárral.

  1. Egyszerre csak egy dolgot csinálj!

Ez a tanács nyilván szorosan kapcsolódik az első ponthoz - igazából, ha azt sikerül betartani, már ezzel sem lehet gond. A multitasking a modern élet legnagyobb gyilkosa, az emberi agy nem erre lett kitalálva. Tuti, hogy most is nyitva van a Gmail fiókod, a YouTube-on is pörög egy klip vagy videó, amire rá-rápillantasz, közben meg hárman írtak már üzenetet a Facebookon. De ha még próbálsz is totálisan a munkára koncentrálni, ha több projektet futtatsz egyszerre, ráadásul bombáznak mindenféle kérésekkel, biztos, hogy ugrálsz egyik megoldandó feladatból a másikba.

A rossz hír az, hogy ezek mind elvonják a figyelmedet, és már számos kutatás bebizonyította, hogy a multitasking bizony erősen rontja a teljesítményünket. Nem tudunk rendesen koncentrálni, többet hibázunk, közben ahelyett, hogy felpörgetnénk a tempót, minden inkább tovább tart.

Szóval próbálj meg minden zavaró tényezőt, felesleges infót kiiktatni, és koncentálj. Csak és kizárólag egyetlen feladatra!

  1. Ne hagyd, hogy a barátaid, vagy a kollégáid megzavarjanak!

A legnagyobb hatékonyság-gyilkos az, ha az embert folyton félbeszakítják. Elég egy telefon, egy kéréssel betoppanó kolléga, és a tevékenységed megszakad, a figyelmed elterelődik. Elveszíted a mély fókuszt, és - figyelj, ez a legdurvább - átlagban 23 percig tart újra elmélyedni a munkádban!

Ez baromi hosszú idő, persze a munkától is függ a dolog. Ha nem szeretnél kizökkenni, iktass be „senki se zavarjon!”-órákat, amikor kikapcsolod a telefonod, kilépsz a Facebookból és az email fiókodból is, és csak a feladatodra figyelsz.

  1. Barátkozz produktív emberekkel!

Sok sikeres és gazdag embertől kérdezték már meg, hogy mi a titkuk? A válasz a legtöbbször az volt, hogy maguknál okosabb, vagy bizonyos munkafolyamatokban jobb, ügyesebb emberekkel vették magukat körül. Szóval, ha úgy érzed, a környezetedben te vagy a legokosabb, akkor rossz helyen vagy...

Válogasd meg, hogy kivel töltöd a legtöbb időt a munkaidődben és azon kívül is, és lehetőleg válassz energikus, hatékonyan dolgozó embereket, mert azon felül, hogy inspirálóan hatnak rád, valószínűleg rövidesen te is sokkal produktívabb leszel.

  1. Ne engedd, hogy a negatív érzelmek irányítsanak!

A produktív emberekben közös, hogy nagyon jól tudják kezelni az érzelmeiket. Legtöbben valamilyen tudatosan megválasztott módszerrel tartják a kontrollt - például jógával, meditációval, rendszeres coachinggal, edzéssel, vagy rendszeres erdei sétákkal.

A negatív érzelmek ugyanis könnyen destruktív pályára állítanak, és ahelyett, hogy a határidős munkáiddal foglalkoznál, olyan tevékenységbe vágsz bele, ami csak még több frusztrációt okoz, ráadásul teljesen értelmetlen.

Egy szó mint száz, próbálj te is találni egy saját módszert, ami megnyugtat, felszabadít, és amitől jobban érzed magad.

A tökéletest ugyan sosem lehet elérni, de ha csak kicsit is törekszel rá, hogy koncentráltabban, nyugodtabb környezetben és elmével állj neki a napi teendőidnek, már megtettél mindent, hogy jobban boldogulj a munkában, az úgy, az egész életben.

(via pszichoforyou)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.