57%-kal gyorsabban olvad a Föld jege, mint 30 évvel ezelőtt

Vagyis több mint kétszer olyan gyorsan – ez is simán beleillik a sokkoló adatok kategóriájába.

Egy brit kutatócsoport 1994 és 2017 közötti műholdas adatok, helyszíni mérések és számítógépes modellek alapján kiszámolta, hogy

Az 1990-es években a Földön évente átlagosan 800 ezer, míg legújabban 1,2 millió köbkilométer jég olvadt el.

A brit Leedsi Egyetem glaciológusától, Thomas Slatertől lehet tudni, hogy...

  • ...a Déli-sarkvidéken, Grönlandon és a magas hegységekben olvadó jég annyi vízzel növelte a globális tengerszintet ebben a három évtizedben, hogy az átlagosan 3,5 centimétert emelkedett.
  • ....a hegyvidéki gleccserek az éves jégolvadás 22%-át tették ki, ami azért feltűnő, mert a hegyi jégfolyamok csak nagyjából 1%-át teszik ki a szárazföldi jégborításnak.
  • ...az Északi-sarkvidék nyári tengerijég-olvadása is új rekordokat közelít: több mint negyven év műholdas felvételei alapján tavaly a második legkisebb kiterjedésű volt.

Ez utóbbi azért is necces, mert ha a tengeri jég eltűnik, a helyén maradó sötét vízfelület elnyeli a napsugarakat ahelyett, hogy visszaverné őket a légkörbe, mint a világos jég. Ez az úgynevezett arktikus amplifikáció, ami még jobban növeli a térség hőmérsékletét.

Az pedig már korábban kiszámították, hogy a világ légkörének hőmérséklete körülbelül 1,2 Celsius-fokkal nőtt az ipari forradalom előttihez képest, az viszont új infó, hogy az Északi-sarkvidék melegedési üteme az utóbbi 30 évben több mint kétszerese volt a globális átlagnak.

(Forrás: Reuters, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.