9 ok, amiért el kell menni Elzászba idén nyáron
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az észak-kelet franciaországi régió a hatalmas ország legkisebb tartománya, mégis ezernyi izgalmas dolgot rejteget. Összeszedtük azt a kilencet, amit mi a legizgalmasabbnak találtunk.

1. Strasbourg
A tartományi főváros egy többrétegű metropolis: egyrészt világpolitikai kohó, hiszen itt ülésezik az Európai Tanács. Aztán kulturális központ, annak minden karakterjegyével, továbbá hihetetlen középkori belvárossal és emlékekkel is rendelkezik, plusz egyetemi város, így a fiatalok hihetetlen pezsgő energiával ruházzák fel. Képzeljük el, hogy a budai vár olyan része Budapestnek, ami része a helyiek életének, nem pedig egy szép, de üres turistaskanzen, és láthatjuk, milyen izgalmas tud lenni egy olyan történelmi belváros, amit az élet visszafoglalt magának. Kötelező látnivalók: a csatorna egy sétálóhajóról, a gótikus stílusban épült fantasztikus katedrális, és a belváros utcái.

2. Haut Koenigsbourg kastély
Ez a hegyormok csúcsán fészkelő kastély a középkori várak archetípusa: uralja a vidéket, fenséges, impozáns. ha tehetjük, ne ködben keressük fel, tiszta időben ugyanis akár 100 kilométerre is ellátni innen. A harminc éves háborúban fontos szerepet töltött be, a történelem viharaiban hol német, hol francia kézben volt, manapság Elszáz egyik legfontosabb szimbólumának számít.

3. Colmar
Ez a dél-elzászi városka egy igazi gyöngyszem, olyan, mint egy tündérmese, ami valami véletlen folytán itt maradt a középkorból. Konkrét időutazás a 16. századba, amikor a kisváros szűk utcáit fagerendás, galériás, árkádos házak töltötték meg, és persze ne feledkezzünk meg a csatornákról sem, amelyek miatt a Kis Velencének is nevezik a várost. Az egyik legelzászibbnak tartott városkában sok kötelező látnivaló akad, ilyen az 1480-ban épült régi vámház, vagy az Unterlinden, egy elképesztő múzeum, ahol például Mathias Grünewald legfontosabb műveit is őrzik.

4. Az elzászi borút
Ha érdekel a bor, akkor Elzászt szeretni fogod. A helyi borutat 1953-ban alapították, 170 kilométer hosszú és hetven bortermelő falvat érint, köztük ott van az ország legszebbjének választott falu, Ribeauvillé, de azért Eguisheim, Kaysersberg, Riquewihr, Andlau, és Obernai falvakra is büszke lehet Elzász.

5. Obernai
Ha tetszett, amit Colmarban láttunk, akkor Obernait is szeretni fogjuk. Ugyanaz a hangulat, de esszenciálisabban, kevesebb turistával, kisebb léptékben, de hihetetlen atmoszférával.

6. Andlau
Egy apró falucska a rajnai borvidék szívében, hatalmas szőlődülőktől körbevéve. Hamisítatlan elzászi hangulat, plusz itt van a Les Ateliers de la Seigneurie, egy remek múzeum, ahol a helyi építészettel, iparművészettel lehet megismerkedni egy interaktív, és valóban izgalmas kiállítás segítségével.

7. Linge Memorial
Férfiaknak, történelem iránt rajongóknak kötelező a I. világháborús emlékhely, a Linge. Magyarok ugyan nem mozogtak errefelé, de tanulságos látni, milyen körülmények között harcolhattak dédapáink száz éve. A Vogézekben meghagyták és megerősítették az eredeti lövészárkokat, tárnákat, plusz a földből kiásott maradványokból, fegyverekből, használati tárgyakból látványos kiállítást rendeztek. 1915 októberében itt zajlott a nyugati hadszíntér egyik legvéresebb és legértelmetlenebb ütközete, amely során pár nap alatt 17 ezren vesztették életüket.

8. Sélestat
Elzász alaposan el van látva festői falvakkal és kisvárosokkal, szóval ha tetszett, amit Colmarban vagy Obernai-ben láttunk, akkor Sélestatot imádni fogjuk. Közel van a Koenigsburg kastélyhoz és a borvidékhez, és az elzászi építészetet itt is csúcsformájában ismerhetjük meg.

9. Fantasztikus a gasztronómiai kultúra

És végül a kulinária. Kattints a képre, ha többet szeretnél tudni Elszász mesés ízeiről!

Ez a francia tartomány egyértelműen bakancslistás célpont

Ha több is érdekel, akkor csekkold a Francia Idegenforgalmi Hivatal honlapját, tovább az elzászi turisztikai megye honlapját, amit itt találhatsz meg.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.