Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Zuckerberg nem szeretné, hogy titkaid legyenek. Jön a rákérdez gomb, és jönnek a magánéletedre irányuló kérdések.

Ha esetleg az adatlapodon eddig nem szerepelt, hogy kapcsolatban élsz-e, szingli vagy és így tovább, azaz nem akartad a nagyvilág elé tárni, hogy éppen milyen státuszban vagy, akkor a kíváncsiskodóknak a Facebook feldobja a magas labdát, mivel a nem látható státuszok mellé be fog biggyeszteni egy „rákérdez” funkciót.

Elméletileg ezzel azt akarja segíteni, hogy csajozzunk, pasizzunk, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Facebook ezzel újabb, számára értékes, értékesíthető adatokat gyűjt rólunk. Nagyjából mindent szeretnének tudni rólunk, nem véletlen, hogy folyamatosan figyelmeztet bennünket az oldal, ha nem töltöttük ki, hol lakunk, milyen iskolákba jártunk és így tovább. A Guardian egy cikkében remekül fogta meg a lényeget:

„A közösségimédiás értelemben véve a Facebook eddig is az a fickó volt, aki egy bárban a válladon át lesi, hogy mit nézel a telefonodon, feljegyzi, hogy mit rendeltél, és lenyom egy szelfit rólatok, anélkül, hogy az engedélyedet kérte volna (tulajdonképpen végig fotóbombázza az életedet). És most még bizarrabb lett a helyzet.”

Nem kérdés, hogy a Facebook az olyan társkereső alkalmazások sikerére is pályázik, mint a Tinder vagy a Down. Az internetes társkeresés komoly biznisz, a megszerzett adatokkal pedig egy eddig szürke zónának számító kör is targetálható, értékesíthető célcsoporttá válik.

Persze nem nagyon fájdalmas ez, pénzébe nem kerül a felhasználónak, csak több társkereső hirdetés fog megjelenni a falunkon, a Facebook pénzt keres velünk, de azért jó tudni, hogy a Zuckerberg-kémhálózat így is igyekszik minél többet megtudni rólad. Erre is gondolj, mielőtt válaszolsz a kérdésre: kapcsolatban vagy?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.