Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A szórakozott professzor, mint embertípus valószínűleg mindenkinek megvan. Ez a sztereotípia egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza, ám sokak szerint maga Albert Einstein is ennek a fajtának volt kiváló példája. Lehet, hogy te magad is az vagy?

A kiemelkedő intelligencia és a feledékenység különös kombinációja már régóta foglalkoztatta a kutatókat. Sokáig úgy vélték, hogy a rossz memória hátterében az agy információtárolási és visszakeresési mechanizmusának kudarca húzódik.

Most azonban egy friss tanulmányban azt boncolgatják, hogy valójában

Elsőre ez az állítás furcsán hangzik, ám lehet benne valami. A memóriánknak ugyanis nem az az elsődleges feladata, hogy mindenféle tényeket és információt elraktározzon, hanem az, hogy segítsen nekünk jó és intelligens döntéseket hozni azáltal, hogy csupán az értékes és hasznos információkat őrzi meg.

Ebből kiindulva tehát az "agyunk nem feltétlenül működik rosszul", amikor elfelejt valamit, hiszen könnyen lehet, hogy éppen ez kell ahhoz, hogy valami jóval fontosabbra tudjunk fókuszálni, hogy a fejünkben összeálljon a kép, ami segít megérteni valami jelentősebbet.

- állítja a tanulmány egyik szerzője, Blake Richards professzor.

És hogy mégis milyen információt fog törölni az agyunk? Ez elsősorban a szituációtól függ, illetve attól, hogy mennyire konzisztens a környezet, mennyire valószínű, hogy az adott dolgok visszatérnek még az életed során. Például egy áruházi kasszás, aki folyamatosan új emberekkel találkozik, valószínűleg csak rövid ideig emlékszik rájuk, míg a sarki boltocska tulaja hamar elkezdi megjegyezni a visszatérő vendégeket.

- foglalta össze a kutatás lényegét a professzor.

A felejtés tehát valóban fontos szerepet játszik a tanulásban, és segít minket abban, hogy helyes döntéseket hozzunk, illetve az igazán lényeges dolgokra összpontosíthassunk. Elvégre senkitől sem várható el, hogy megjegyezzen minden apróságot, miközben az a zseniális agya éppen maximumon pörög, hogy megoldja a létezés nagy kérdéseit.

- mondhatnád legközelebb egy szorult szituációban, de mi inkább azt tanácsoljuk, hogy ne tedd ezt. Az ilyesféle dátumoknak valamiképpen érdemes helyet szorítani az emlékeink között.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.