Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha az egészséges táplálkozásra oda tudsz figyelni, akkor már a megfelelő folyadékfogyasztásra is oda kellene. Segítünk, iránymutatunk.

Rögtön azzal kezdjük, hogy nem akkor kell inni, amikor szomjas vagy, mert az már a dehidratáció egyik jele, vagyis testedben vízhiány lépett fel. Ami már csak azért is para, mert ebben az állapot 2%-kal csökkenti az erőt és 10%-kal az állóképességet. Ez kevésbé jó, főleg ha fizikai munkát végzel, vagy ha (rendszeresen) mozogsz/edzel.

A víz fontos szerepet tölt be szervezetünk működésében: szabályozza a vérnyomást, oldja és szállítja a tápanyagokat és salakanyagokat, biztosítja a vérkeringést, a vér megfelelő összetételét és a szervezet állandó belső hőmérsékletét, és segíti az ízületek működését, vagyis elég sok feladatot lát el.

Szervezetünkben szinte mindenhol jelen van: a csontokban és fogzománcban (1%), a zsírszövetekben (30%), a májban (70%), az izomzatban (73%), az agyvelőben (79%), a vesében (83%) és a szem üvegestestében is (99%).

Mennyit és hogyan?

Folyadékszükségletünk normál időjárási körülmények között kábé 2,5-3 liter körül mozog – ennyit is veszít el szervezetünk egy nap, de ha rendszeresen mozogsz, 4-5 literrel számolj.

Szakértők ennél pontosabban is meghatározták: nemtől függetlenül testtömeged 5%-a, felfelé kerekítve. Vagyis ha mondjuk 74 kg vagy, akkor 4 liter vizet kellene magadba tolnod.

Persze ezt a mennyiséget nem egyszerre kell meginni, hanem szépen elosztva, napközben folyamatosan elkortyolgatva.

Bevált trükk, ha nem pohárból, hanem fél literesnél nagyobb flakonból kortyolsz. Egyrészt így nem kell elmenned vízért utántölteni (amit valószínűleg lustaságból amúgy sem tennél meg), másrészt mindig ott van a szemed előtt a mennyiség, amit még el kell fogyasztanod – ez amolyan pszichológiai hadviselés.

Sportolás közben pedig különösen érdemes figyelni a folyadékpótlásra

Az intenzív mozgás közben a megnövekedett légzésszámmal, izzadással, párolgással és különböző anyagcsere-folyamatokkal nyomod ki magadból a vizet, amit igen, pótolni kell.

Ezt is meg lehet tervezni, a szakértők ajánlása szerint ez lenne az ideális:

  • edzés előtt 15 perccel: 2,5 dl-t
  • edzés közben 20 percenként: 2,5 dl-t
  • edzés után pedig kicsit számolgatod kell:

az edzés előtti testsúlyodból vond ki az edzés utáni testsúlyodat, ha a kapott eredmény kevesebb a testsúlyod 2%-nál, akkor rendben vagy, ha viszont több, akkor innod kell még.

Nem egy nagy ördöngösség. Inni kell és kész.

(Forrás: health.com, body.builder.hu, fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.