Segítség, nő a gyerek! – A nevelés kezdete
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Valami megváltozott. A nyöszörgő, síró, alig mozgó lakótársból mosolygó, hadonászó, a maga módján kommunikáló csecsemő lett – szerethető helyzet.

Csendes éj

Bár nem törvényszerű, de elég valószínű, hogy az éjszakák egyre hosszabbak lettek – már ha az alvást nézzük. Három–négy hónapos korában egy csecsemő már képes annyi tápanyagot elraktározni, hogy átaludja az éjszakát, de ha mégsem, akkor sem kel fel átlagosan kettőnél többször, és akkor sem kell órákat ébren lenni vele, mivel gyorsan szopik, és hamar visszaalszik.

Duplázni ér

Féléves korára egy csecsemő súlya elviekben megkétszereződik – ha rendszeresen mérik a szülők, akkor a gyarapodás folyamatosan követhető, és pontosan látszódik a fejlődés. Egy-egy nap persze előfordulhat súlycsökkenés, de butaság ilyenkor azonnal a gyerekorvoshoz rohanni. Egy felnőtt kilóin is meglátszik, ha egy nap a felét eszi a megszokottnak, és – ahogy egy meglett férfi, úgy – egy csecsemő is képes bepótolni a hiányt. Ha az állapot állandó, akkor viszont kötelező felkeresni az orvost.

Közterületi szoptatás – mi legyen?

Ahányan hangosan tiltakoznak, pont olyan sokan – és hasonló hangzavarral – ki is állnak mellette. Ha a gyerek éhes, akkor ennie kell, és ha a tápláléka kizárólag az anyatej, akkor az anya akkor is vegye mellre, ha éppen a Váci utcában rója a köröket. Egy okos nő tudja ezt úgy csinálni, hogy ne lássa a fél világ sem a mellét, sem a gyermeket, mert egy nagyobb kendővel mindent el lehet takarni. A lefejt anyatej egyébként hűtőben 72 órán keresztül tartható el, mélyhűtőben pedig három hónapig, ezért érdemes felcímkézni az üvegcséket.

Orvosi vizsgálatok

  • a negyedik hónapban adják a harmadik IPV-HIB védőoltást
  • általános gyerekorvosi vizsgálaton ellenőrzik a csecsemő hallását és látását
  • hatodik hónapban, ha szükséges, neurológiai és mozgásszervi vizsgálatot végeznek
  • szoptatással kapcsolatos kérdésekben érdemes a La Leche Liga oldalára ellátogatni

Már „beszél”

Már nemcsak „aaaa...ááááá....ööö.....”, és „eee...” betűk keverednek a gyerek állandósult nyekegésébe, ideális esetben rászokott a mássalhangzókra is, eleinte a „p”, a „b” és az „m”, vagy a „t” és a „d” közül válogat. A szülők ilyenkor izgatottan keresik az első szót, de ha még a betűk viszonylag logikusan is követik egymást, akkor sem kell bedőlni a gagyogásnak, merthogy nincsenek tiszta szavak. Ez még gyereknyelv, a szülők nem értik.

A csecsemő kommunikációs módszerei egyébként jóval kifinomultabbak lettek: mostanra megtanult mosolyogni, amitől persze minden épkézláb szülő elolvad elsőre, különösen akkor, amikor nem általános, hanem irányított (értsd: neked címzett) mosoly érkezik a babakocsi felől.

Már mozog

Negyedik hónaptól kezdve egy csecsemő számtalan olyan dolgot tesz, amitől az elsőgyerekes szülő vélhetően elalél. Az egyik ilyen a fordulás. A legtöbb baba ezt a negyedik és ötödik hónap tájékán ejti meg, és hosszasan gyakorol, mire sikeresen a hátáról a hasára erőlködik, majd a karjára támaszkodva megemeli a fejét. Lehet neki gratulálni, megtapsolni, együtt örülni vele, ez ugyanis alsó hangon akkora diadal neki, mint egy apának, amikor először képes elaltatni őt kevesebb mint negyed óra alatt.

Már nem kell tartani

Féléves korához közeledve már megerősödik a csecsemők nyakizma, és akár ültetve is percekig képesek tartani a fejüket. Eljött az a pillanat, amikor szimplán a hónaljuk alá nyúlva is lehet őket tartani akár a magasba is, hadd nézzenek le ránk (dobálni még tilos). A mutatványt értelemszerűen mosoly követi.

Kapkod – az összes végtagjával

Mindenért nyúl, amit elé tesznek, mindent megfog, amit a kezébe adnak, egyre játékosabbá válik, mondhatni előre nevel, azaz rászoktatja a szülőt arra, hogy foglalkozzon vele. Kell is, mert fejlődik. Ha beszélnek hozzá, visszagügyög, ha mutogatnak neki, a kezeket figyeli, ha pedig kinyújtott nyelvet lát, akkor az sem meglepő, ha visszaölti a szülőre. Tanul, utánoz, a memóriája 4-5 -öt napig kitart, ennyi idő után viszont elfelejti az addig ismerős hangokat és arcokat. Jobb nem magára hagyni ilyen hosszú időre az anyjával, de miért is tennéd? Ahogy az elején mondtuk – ez már igenis egy élvezhető helyzet az első három hónap fáradalmait követően.

Tovább:
A Player legfrissebb cikkeihez
A rovat legújabb cikkeihez
Az apaság első napjairól szóló cikkünkhöz

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.