Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem gondoltuk eddig se túl egészségesnek a cukrozott, túlságosan feldolgozott kajákat, de ez új.

Az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, túl sós, cukros, zsíros ételek fogyasztásáról, vagyis az úgynevezett nyugati étrendről egy kutatás megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját. Brit, amerikai és ausztrál kutatók a Royal Society Open Science című tudományos lap friss számában írták le vizsgálatukat, amelyben önkéntesek részvételével tanulmányozták a többek között a belga gofri, a milk shake és a cukrozott reggelizőpelyhek hatását.

Bár a nyugati világban élők többsége tudja, milyen veszélyeket rejt a túlságosan feldolgozott ételek fogyasztása – túlevés, elhízás, más egészségi problémák –, a tudósok még keresik a választ, hogy miért esik olyan nehezünkre ellenállni az egészségtelen kajáknak.

Az új kutatáshoz száztíz önkéntest toboroztak, akik a húszas éveik elején jártak, és egészségesen étkeztek. Arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha egy hétig egészségtelen ételeket fogyasztanak. Az önkéntesek véletlenszerűen kiválasztott csoportja egy héten át továbbra is úgy étkezett, ahogy a kutatásig, a többiek viszont zsíros húsokat, szénhidrátban és cukorban gazdag fogásokat ettek. Memóriatesztet végeztettek velük a kutatás előtt, és az egy hét leteltével megvizsgálták az étvágyszabályozásukat, valamint kikérdezték őket, mennyire élvezték az előző heti ételeket.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hippokampusz szerepet játszik az étvágy szabályozásában. Egy adag belga gofri elfogyasztása után azonban nem tudta rendesen ellátni ezt a feladatot, az önkéntesek nem kaptak jelzést, hogy fejezzék be az evést, mert már jóllaktak. Az evés abbahagyása helyett tovább faltak.

Egy hét ilyen lakmározás után az önkéntesekben megmaradt az egészségtelen ételek élvezetének emléke, miközben a kevésbé élvezetes ételek emlékei törlődtek. Az eredmény az volt, hogy nehezen álltak ellen a nem egészséges fogások csábításának.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Medicalxpress, MTI)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.