A hét száma: 378, a svájci frank rekordára
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Csütörtökön felrobbantak a devizaárak: a svájci jegybank döntése nyomán a frank 378-ig ugrott, és egy euróért is 327 forintot kellett fizetni, ami szintén az eddigi legmagasabb összeg.

Azóta valamelyest beálltak az árak, csak épp nagyon magas szinten: kora délután az euró árfolyama 321, a franké 313 forint volt. A hihetetlen változás oka (csütörtök reggel még 265 forint volt egy svájci frank, ami amúgy nagyon magasnak számít), hogy a svájci jegybank váratlanul eltörölte a 2011-ben bevezetett árfolyamküszöböt (a frank árát az euróhoz kötötték, egy euró 1,2 frankot ért), ami azt szolgálta, hogy ne legyen túl erős a frank. Hiába jelentettek be egyúttal kamatvágást is, az nem kompenzált eléggé, ezért érte el, illetve a piaci sokk idején magasan túlugrotta a frank az euró árfolyamát.

Piaci elemzők szerint a frank árfolyama nagyjából az euró szintjén, vagy egy kicsit fölötte áll majd meg, ami Magyarországon azokat a frankhiteleseket érinti nagyon rosszul, akikre nem vonatkozik az árfolyamgát (autóhitelesek, személyi kölcsönösök). Nekik jelentősen nőnek a költségeik.

(Fotó: Kovács Tamás/MTI, grafikon: Bloomberg)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.