Korábbi tanulmányok bizonyították, hogy az autista gyermekeknél csökkenti a szorongást és a feszültséget, ha a családjuk befogad egy macskát. A Missouri Egyetem tudósainak tanulmánya szerint

„Nemcsak azt fontos megvizsgálni, hogy az autista gyermekek családjait hogyan segítik ezek a csodálatos társállatok, hanem azt is, hogy a kapcsolat stresszes vagy megterhelő-e a menhelyi macskák számára, amelyeket új, esetleg kiszámíthatatlan környezetbe fogadnak be” – mondta Gretchen Carlisle, a MU Állatorvosi Főiskola Ember-állat Interakció Kutatóközpontjának (ReCHAI) kutatója. Felmérésük szerint a macskák jól beilleszkedtek új családjukba, és idővel sokkal nyugodtabbá váltak.

Carlisle és kutatócsoportja tizennyolc héten át figyelte a menhelyi macskákat, miután olyan missouri családok fogadták örökbe őket, amelyeknek legalább egy autista gyermekük volt. A kutatók először kiszűrték a nyugodt természetű menhelyi macskákat. Miután a családok kiválasztottak egy macskát, amely átment a szűrésen, a kutatók rendszeresen meglátogatták a családokat, hogy lássák, hogyan illeszkedtek be a cicák a családokba.

Carlisle szerint, ha a macskák stresszesek, hajlamosak rá, hogy ne egyenek, ezért fogyni kezdenek. A kutatás során viszont azt tapasztalták, hogy a befogadott macskák kezdetben kicsit híztak, aztán viszont jól tartották a súlyukat, ami azt jelezte, hogy jól alkalmazkodtak a családokhoz.

„A menhelyek nyilván minden macskát szeretnének elhelyezni, de egyes családoknál előfordulhatnak különleges szempontok is, és a kutatáson alapuló, objektív mérések alkalmazása a macskák temperamentumának szűrésére segíthet növelni a sikeres, hosszútávú beilleszkedés valószínűségét” – fogalmazott Carlisle.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Phys.org, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.