Újabb tanulmány támasztotta alá, hogy az edzés a legjobb dolog, amit magadért tehetsz
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudjuk, hogy hivatalosan is beköszöntött már az ősz, lassan megérkezik vele a hideg idő, a hűvös szél és a korai sötétedés is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a mozgással fel lehet hagyni ilyenkor. Ha kell hozzá egy kis plusz motiváció, akkor most egy harvardi tanulmány eredményének ismertetésével segítünk.

Persze korábban is rengetegszer igazolták már, hogy a fizikai aktivitás milyen jó hatással van az ember elméjére, testére és lelkére is. Most azonban a Harvard Medical School egy igen átfogó tanulmány keretein belül vizsgálta meg mindezt.

Általában azt szokták javasolni, hogy legalább 30-45 percet szánjunk egy-egy edzésre, most azonban kiderült, hogy már egy 5 perces tréning is pozitív hatással lehet a mentális egészségünkre nézve. Ráadásul ez tényleg nem egy kis gagyi tanulmány, amelyet néhány harvardi hallgató dobott össze, hanem a legnagyobb kutatás, amelyet ilyen témában végeztek, különösen tekintettel az edzés és a mentális egészség - azon belül is a depresszió - kapcsolatát vizsgálva.

Kis híján 34 000 norvég felnőtt vett részt a felmérésben, nekik kellett 11 éven át rendszeresen beszámolniuk az aktivitásukról (arról, hogy milyen gyakran és milyen hosszasan mozogtak), illetve arról, hogy mennyire érezték magukat lehangoltnak, aggódónak ezek után. És hogy mégis mi az eredmény? A hosszadalmas kutatást követően megállapították, hogy

És ráadásul nem pusztán a kőkemény tréningek tudnak segíteni, hanem egy kiadós séta vagy egy kis kocogás is képes pozitív irányba terelni az érzéseinket. A mozgás ugyanis segít csökkenteni a testünkben megtalálható stresszhormonok szintjét, valamint az időskori mentális betegségek ellen is kiváló, a rendszeres mozgás által könnyebben elkerülhető a memóriaromlás és a koncentrációvesztés.

Meglepő újdonságokat tehát ez a kutatás sem hozott, elvégre mindig is tudtuk, hogy a rendszeres mozgás az egészség kulcsa, ám motiváció gyanánt jó ilyen eredményekről olvasni. Ősszel sem ildomos tehát leállni az edzéssel, hiszen a taknyos idő és a korai sötétedés által generált negatív érzéseket így könnyebben leküzdhetjük. Mi ezúttal is sok-sok kitartást kívánunk, hajrá!

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.