A nőstény polipok megdobálják az őket zaklató hímeket

Minek mennek oda.

Egy ausztrál, kanadai és amerikai szakemberekből álló kutatócsoport még 2015-ben készített néhány olyan felvételt, amelyen az látszik, hogy a polipok különböző dolgokkal dobálják társaikat. Akkor nem volt egyértelmű a szakemberek számára, hogy a fejlábúakat szándékosan vették célba társaik, vagy rosszkor voltak rossz helyen. Ennek kiderítése érdekében a kutatók visszamentek az ausztráliai Jervis-öbölbe, ahol nagyszámú sydney-i polip (Octopus tetricus) él.

Az újabb felvételek készítése és alapos tanulmányozása révén a szakemberek megállapították, hogy a nőstény polipok különböző típusú dobálásokat végeznek. Az üledékdarabok és kagylóhéjak dobálása a legtöbb esetben csupán azt a célt szolgálta, hogy az állatok elmozdítsák az útjukban lévő tárgyakat vagy megtisztítsák a terepet a fészekrakáshoz.

Maga a dobó mozdulat úgy néz ki, hogy az állat megragadja a követ, hordalékot vagy mészvázat, és azt nagy erejű vízsugárral juttattja el olykor több testhossznyi távolságra. Tanulmányukban a szakemberek megállapították, hogy a hímek gyakran megpróbálnak kitérni a feléjük repülő tárgyak elől, és az esetek nagyjából felében ez sikerül is nekik.

A felvételekből az is kiderült, hogy a puszta takarítást, illetve a hímek elrettentését szolgáló dobó mozdulatok különböznek egymástól. Megfigyeltek például egy nőstényt, amely az egyik karja segítségével frizbiként hajított el egy kagylóhéjat. Érdekes módon azonban egyetlen olyan esetnek sem voltak a szemtanúi, amikor a hímek visszadobtak volna bármit az őket célba vevő nőstények felé.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI. A kép illusztráció.)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.