Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Innovatív ötletek az MVM EDISON startup verseny résztvevőitől.

A környezettudatosság manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap. Azonban nem csupán a szelektív hulladékgyűjtéssel és az alternatív energiaforrások kiaknázásával, de a pazarlás megszűntetésével is sokat tehetünk földünkért. Az MVM EDISON startup verseny döntőjébe idén több olyan csapat projektje is bekerült, amely az energetikai hálózatok optimális működésére helyezi a fókuszt.

Abban a korban, amikor a legtöbb, napi rendszerességgel használt eszközünk árammal működik, és az elektromos autók térhódítása is kezdetét vette, elengedhetetlen, hogy olyan fejlesztésekre is koncentráljunk, amelyek az energiaforrások optimálisabb használatát szolgálják.

A villamos energia mára elengedhetetlen része a háztartásoknak: sok helyen már a fűtés, a főzés, a meleg víz előállítása, illetve a hűtés is árammal működik, a különböző szórakoztató, vagy a munkánkhoz elengedhetetlen elektronikai eszközökről nem is beszélve. Az árampazarlás sajnos mindennapjaink része, de nem csupán a konnektorban felejtett telefontöltők, a feleslegesen égve hagyott lámpák vagy a készenléti állapotban lévő televíziók felelősek érte.

Nézzük meg pár példát arra, milyen innovatív, energetikai ötletekkel neveztek az MVM EDISON startup versenyének résztvevői!

Tudatos energiafogyasztás

Az EnerGo egy olyan összetett rendszer, amely innovatív energetikai megoldásokat kínál mind a lakossági, mind a nagyfogyasztók számára azzal, hogy lehetővé teszi a meglévő berendezések és napelemek virtuális csatlakozását. Az energiafogyasztás forrásának és idejének megválasztásával jelentős költségeket takaríthatunk meg, mindez ráadásul a helyi villamosenergia-hálózat optimális működéséhez is hozzájárul.

„A napelemek és villanyautók terjedésével a szolgáltatók és fogyasztók oldalán számos új kihívás és igény jelenik meg. Közben a klímagépek, hőszivattyúk, villanybojlerek száma is növekszik, a villamosenergia-igényünk pedig évről évre csúcsokat dönt, és a költségek sem csökkennek.

Okos konnektor

A magyarországi otthonok tele vannak csatlakoztatott, de használaton kívüli elektronikai eszközzel, országos szinten évente akár több száz millió forint értékű áram vész így kárba. A projekt ennek kiküszöbölésére kínál kényelmes megoldást.

Magában vagy intelligensotthon-megoldásokba integrálva nyújt segítséget az áramfogyasztás mérséklésében, a készenléti állapotban lévő eszközök által felhasznált – azaz készenléti – áram okozta költségek minimalizálásában, az eszközök automatikus vagy távoli vezérlésében.

Áramfogyasztást szabályozó technológia

Az elektromos autók néhány éven belül várható tömeges elterjedésére a villamosenergia-hálózatok nincsenek felkészülve. A MET3R egy olyan, az áramfogyasztást szabályozó technológiát fejleszt, amely kiválthatja ezeket, a villanyautók miatt szükségessé váló, több milliárd forintos hálózatbővítéseket. A Zencharge rendszere a jelenlegi keretek között okosan, a felhasználói igények alapján osztja el időben is az energiafelhasználást, az e-autók töltését, így elkerülhető például akár az is, hogy az adott lakóház hálózatát túlterhelje, ha túl sok ilyen eszközt csatlakoztatnának rá.

 „A felhasználói mobilalkalmazás egyrészt lehetőséget biztosít az egyéni preferenciák meghatározására és a működés nyomon követésére, másrészt mesterséges intelligencia-alapú algoritmusai javaslatokkal segíti az energiatudatos döntéshozatalt.”

A cikk létrejöttét támogatta az MVM Zrt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.