Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy MOME-s srác diplomázott vele idén és annyira kedvesen nosztalgikus, hogy muszáj megosztanunk.

Nagy-Mihály Márk idén végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező művész mesterszakán, ahol specializációja a bútortervezés volt. A diplomamunkája pedig egy olyan aranyos és egyszerűségében mégis innovatív darab, melyhez talán Amerikaiak nem igazán, de körülbelül minden magyar tud kapcsolódni.

- meséli Márk a projektről.

A redőnygurtnit, ami annak piros-fehér csíkos változatában terjedt el, a 70-es évektől kezdve nem csak redőnyhúzóként, hanem számos más formában is használták. Volt, akinek szánkóhúzóként, bárszekrényajtó-stopként, bútorcipelőként funkcionált, mások pedig övként, kötözőként, táskapántként, vagy épp petróleumlámpa-kanócként használták. A nagyszámú felhasználás miatt pedig ekkoriban minden itt élőnek belevésődött vizuális emlékezetébe a gurtni, és érdemelt ki egy újfajta felhasználást, majd ezáltal felidézést is.

A fő szempont a tervezés során az volt, hogy a végleges tárgy az anyagot egy új kontextusba helyezze, miközben az eddig megszokott felhasználásaival ellentétben egyfajta magasabb minőséggel párosítsa, ugyanakkor kiemelje a gurtni sajátos tulajdonságait. Erre tesz kísérletet a szövés, mely egyszerre bontja meg az anyag mintázatát, és hoz létre egy újat, ami talán a posztmodern és a memphis népszerű mai vonulatait juttatja eszünkbe.

A GURTNICHAIR másfél hónap alatt készült el, 12 méter acélcső és 70 méter redőnygurtni felhasználásával.

Márk további munkáit itt találhatod meg. Szerintünk remek irány ez az aranyos nosztalgia, melyben a pár évtizeddel ezelőtti apróságok kreatív örökségként őrződnek meg. Éljen a gurtniszék!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.