Aggodalomra adhat okot.

Egy több mint száz évet átölelő, nagyjából 300 állatot követő globális elemzésből kiderült, hogy az emlősök, planktonok, halak, növények és tengeri madarak eloszlása a klíma melegedésével változik, a tengeri állatok például az óceánok melegedésével a sarkvidékek felé vonulnak.

A Bristoli és az Exeteri Egyetem kutatói az állatok számának változását összegző 540 publikált adathalmazt vizsgáltak át, hogy kiderítsék, hogyan reagáltak a tengeri növények és állatok a vizek melegedésére, majd összeállítottak egy kiterjedt adatgyűjteményt, amely bemutatja, hogyan változott az állatok állománya az elmúlt évszázadban, amikor a világ vizei több mint egy Celsius-fokkal melegedtek.

Az elemzés szerint a tengeri élőlények populációi mindkét területen megváltoztak, például míg a hering és az Adélie-pingvin populációja csökkent élőhelyük melegebb vidékein, addig a hidegebb peremein növekedett.

  • Bizonyos tengeri fajok profitálnak a klímaváltozásból, a sarkvidéki területek határán élők képesek a gyarapodásra, de
  • vannak azonban olyan tengeri élőlények, amelyek nem képesek elég gyorsan alkalmazkodni ahhoz, hogy túléljék a felmelegedést, ez leginkább az Egyenlítő közelében élő fajokra jellemző.

Közös pont, hogy mind a növekedés, mind a csökkenés aggodalomra ad okot, mivel káros hatással lehetnek a szélesebb körű ökoszisztémára.

Tekintve, hogy a becslések szerint az iparosodás előtti időszakhoz képest 2050-re akár 1,5 Celsius-fokkal is emelkedhet a globális hőmérséklet, a tanulmány szerint a következő évtizedekben tovább folytatódnak ezek a területi eltolódások:

Rutterford szerint ezáltal lehetségessé válik, hogy több melegvízi halat lehet majd halászni, ugyanakkor ennek negatív hatása is lehet a partvidéki élőlényekre:

„Például ha a melegedő vizek otthont biztosítanak kártékony melegvízi paraziták számára, hogy elszaporodjanak olyan akvakultúrákban is, amelyekben korábban nem fordultak elő.”

Eközben...

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.