Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Aggodalomra adhat okot.

Egy több mint száz évet átölelő, nagyjából 300 állatot követő globális elemzésből kiderült, hogy az emlősök, planktonok, halak, növények és tengeri madarak eloszlása a klíma melegedésével változik, a tengeri állatok például az óceánok melegedésével a sarkvidékek felé vonulnak.

A Bristoli és az Exeteri Egyetem kutatói az állatok számának változását összegző 540 publikált adathalmazt vizsgáltak át, hogy kiderítsék, hogyan reagáltak a tengeri növények és állatok a vizek melegedésére, majd összeállítottak egy kiterjedt adatgyűjteményt, amely bemutatja, hogyan változott az állatok állománya az elmúlt évszázadban, amikor a világ vizei több mint egy Celsius-fokkal melegedtek.

Az elemzés szerint a tengeri élőlények populációi mindkét területen megváltoztak, például míg a hering és az Adélie-pingvin populációja csökkent élőhelyük melegebb vidékein, addig a hidegebb peremein növekedett.

  • Bizonyos tengeri fajok profitálnak a klímaváltozásból, a sarkvidéki területek határán élők képesek a gyarapodásra, de
  • vannak azonban olyan tengeri élőlények, amelyek nem képesek elég gyorsan alkalmazkodni ahhoz, hogy túléljék a felmelegedést, ez leginkább az Egyenlítő közelében élő fajokra jellemző.

Közös pont, hogy mind a növekedés, mind a csökkenés aggodalomra ad okot, mivel káros hatással lehetnek a szélesebb körű ökoszisztémára.

Tekintve, hogy a becslések szerint az iparosodás előtti időszakhoz képest 2050-re akár 1,5 Celsius-fokkal is emelkedhet a globális hőmérséklet, a tanulmány szerint a következő évtizedekben tovább folytatódnak ezek a területi eltolódások:

Rutterford szerint ezáltal lehetségessé válik, hogy több melegvízi halat lehet majd halászni, ugyanakkor ennek negatív hatása is lehet a partvidéki élőlényekre:

„Például ha a melegedő vizek otthont biztosítanak kártékony melegvízi paraziták számára, hogy elszaporodjanak olyan akvakultúrákban is, amelyekben korábban nem fordultak elő.”

Eközben...

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.