Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Könnyen lehet, hogy te is a sörnek köszönheted, a felejthetetlen legaljasabb sztorijaidat, vagy éppen azokat a táncmozdulatokat, amivel összeszedted a csajodat. Na, de ezeken túl sokkal jobb, de főleg egészségesebb indokokat tudunk arra, hogy megtartsd jó szokásodat, és továbbra is kortyolj sört.

Igazából nem is mi mondjuk, hanem a nálunk sokkal okosabb, úgynevezett tudósok állítják, hogy a sör

csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Hasonló okokra hivatkozva eddig csak a vörösbor mellett kampányoltak a szakemberek, viszont most olasz kutatók bebizonyították, hogy a sörivóknál 42 százalékkal alacsonyabb volt mindenféle szívbetegség kockázatának kialakulása, mint a sört nem fogyasztók körében. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden estét úgy tolj meg, mintha nem lenne holnap, de napi egy korsó sörrel tökjó vagy még.

csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét. Holland kutatók 38 ezer olyan férfit vettek rá napi egy-két korsó sör fogyasztására, akik ritkán vagy soha nem ittak korábban alkoholt. Négy év után pedig azt tapasztalták, hogy az alanyoknál 30 százalékkal csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Viszont más kutatások azt mondják, hogy akik egy liternél több sört nyomnak be naponta, azoknál nem csökken, sőt inkább nő a cukorbetegség kockázata.

csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét. Imádjuk a tudósokat, mert a finnek például azt bizonyították be, hogy napi egy üveg sör (a félliteres és nem a kétliteres kiszerelés) 40 százalékkal csökkenti a vesekő kockázatát. Ez egyrészt annak tudható be, hogy a sörtől sűrűbben jársz a vécére, másrészt pedig a komló segít lelassítani a kalcium felszabadulását a csontokból, ami a vesekő kialakulásáért is felelős.

csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét. Kanadai kutatók találták azt mondani, hogy a napi egy korsó sör fokozza az antioxidánsok hatását, amitől a szemproblémák, főleg a szürkehályog kialakulásának esélye csökken. Viszont napi háromnál több sör esetében a hatás pont ellentétes.

csökkenti a vérnyomást. A magas vérnyomás a felelős egy csomó egészségügyi problémáért, de a sör a barátod. És ha nekünk nem is hiszel, akkor hallgass csak a harvardi kutatókra, egy tanulmányuk szerint a napi egy-két sört fogyasztók körében kisebb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás, mint mérsékelt borfogyasztóknál.

És a kávéról is mondtak egy csomó jó dolgot a harvardi kutatók.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.