Kártevőirtó oldattól szólnak olyan csodásan a Stradivari-hegedűk

Egy magyar professzor évtizedekkel ezelőtt rájött, most először pedig azonosították is a kemikáliákat.

Nagyváry József, a texasi A&M Egyetem nyugalmazott biokémia professzora nagyjából negyven évvel ezelőtt a világon elsőként bebizonyította, hogy a Stradivari-hegedűk egyedülálló hangzásának egyik elsődleges oka – a mesteri kivitelezésen túl –, hogy a legendás hegedűkészítő és mások, például Guarneri del Gesu, vegyszerekkel kezelték hangszereik faanyagát a korabeli élősdifertőzések kivédése céljából.

Roman Totenberg hegedűművész Stradivari-hegedűje, amelyet egy koncertje után elloptak, és csak harmincöt év után, 2015-ben talált meg az FBI, három évvel a Totenberg halála után

„Az évek alatt az összes kutatásom azon a feltételezésen alapult, hogy a nagy mesterek által használt faanyag valamilyen agresszív vegyi kezelésen esett át, ami hozzájárult a Stradivari- és a Guarneri-hegedűk lenyűgöző hangzásához” – mondta Nagyváry, aki társszerzője volt az Angewandte Chemie című folyóiratban publikált mostani tanulmánynak.

A bóraxot régóta használják konzerválószerként, az ókori Egyiptomban balzsamozáskor, később rovarirtóként alkalmazták. Ezeknek a kemikáliáknak a használata a cremonai hegedűkészítők és a helyi gyógyszerészek közötti szoros együttműködésre utal. Stradivarinak és Guarnerinek is fontos lehetett, hogy megfelelően lekezelje hegedűit, megakadályozva, hogy a rovarok kárt tegyenek a hangszerekben.

Nagyváry szerint a mesterek valószínűleg saját fejlesztésű módszerrel kezelték a faanyagot, és az eljárásnak nagy jelentőséget tulajdonítottak, mert

Ezeket a módszereket persze titokban tartották, akkoriban még nem volt találmányi szabadalom, ugyanakkor a kész hangszerek puszta szemléléséből nem lehetett rájönni, milyen szerekkel kezelték a faanyagot.

Stradivari és Guarneri

Antonio Stradivari (1644–1737) nagyjából ezerkétszáz hegedűt készített életében, és kizárólag gazdagoknak – beleértve az uralkodói családot – adta el hangszereit. Mára körülbelül hatszáz Stradivari-hegedű maradt a világon.

A mester kevésbé ismert kortársa, Guarneri del Gesu nehezebben tudta értékesíteni hegedűit, amelyeket azonban ma már minőségüket és árukat tekintve is egyenragúnak tekintenek a Stradivari-hegedűkkel.

A nyolcvanhét éves Nagyváry szerint további kutatásokra lesz szükség annak jobb megértéséhez, hogy a kemikáliák és a faanyag együttese hogyan eredményez ilyen hangzást.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.