A filteres teának annyi köze van az igazi teához, mint a pancsolt kannásnak a minőségi borhoz. Ha elmész a tea napjára, biztosak vagyunk benne, hogy teás szempontból egy új univerzummal ismerkedhetsz meg.

Magyarországon első alkalommal, január 14-én szerveződik A Tea Napja esemény, melynek az Erzsébet téri Akvárium Klub ad otthont. Az egész napos rendezvény célja, hogy a hazai fogyasztókkal és a szakma szélesebb körével megismertessék a már itthon is elérhető csúcsminőségű teákat, s azok forgalmazóit.

Bár a világ egyik legkeresettebb és legizgalmasabb árucikke a tea, a fogyasztók többségéhez az alacsonyabb minőségű, filteres tömegtermékek jutnak el, pedig van miből választani típusok és származási helyek alapján, melyekhez a citromlé – cukor kiegészítést is elfelejthetjük. Pár ismert, magas színvonalú kereskedelmi márka mellett olyan kereskedők és teaházak is megjelennek a vasárnapi programon, akik közvetlenül Ázsiából vásárolják meg készleteiket, igazán különleges kínai, japán, tajvani teákat.

A kiállítók bemutatják a tea rendkívül sokszínű és ízgazdag világát, valamint azt, milyen különbségek vannak minőségben, feldolgozásban és fogyasztási szokásokban egyaránt. Akárcsak a kávé esetében, a teák világában is egyre többen keresik a single origin, ízesítetlen, termőterület szelektált termékeket, s kíváncsiak azok professzionális elkészítésére, fogyasztására.

Így néz ki egy teaültetvény

Erre most délelőtt tíz órától este hatig lehetősége lesz mindazoknak, akik eljönnek az Akvárium Klubba. A vendégek az 1800 forintos belépő árában számos teafajtát végigkóstolhatnak a kiállítói standokon, megismerhetik az elkészítési módokat, a híres termőterületek jellegzetes teáit, valamint kultúrtörténeti előadásokkal és teaceremóniákkal is készülnek a szervezők.

Az érdeklődők kóstolókkal egybekötött workshop-ok keretében hallhatnak többek között a különböző teatípusokról feldolgozás szerint, Urasenke-ösztöndíjas teaművész avat be a japán teakultúrába, s kiderül az is, hogy érdemes otthon felhasználni a csúcsminőségű teákat. Sri Lankai terroir-kóstoló, kínai és tajvani oolong teák bemutatása, a macha tea ceremóniája, az öreg puer teák és a jövő teázási szokásai szintén az előadások témái között szerepelnek.

Kiállítók: Demmers Teahouse, Dilmah Tea, Levél Teaház, Marumoto, Or Tea?, Teavolution, Zhao Zhou, Ye Tealeaves, Big Ben Teaház.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A cipőkollekció, melyben kompromisszumok nélkül lehetsz szabad, egyedi és vagány

Menhelyről? Tenyésztőtől? Honnan legyen kutyád?

A Függőleges erdő építésze most buddhista gyűrűkertet tervez

További cikkeink a témában