Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Valószínűleg te sem vagy tökéletesen elégedett a jelenlegi munkahelyeddel. Ha a kollégákkal jól ki is jössz és a főnököd sem baszogat állandóan, bizonyára szeretnél magasabb fizetést. Pedig a helyzet az, hogy a nagyobb fizu általában nagyobb gondokkal és több stresszel jár.

Legalábbis ez derült ki egy érdekes felmérésből, amelyet persze az Egyesült Államokban végeztek, de feltehetően a világ más pontjain is relevánsak az eredmények. Ezt inkább csak az alábbi fizetési kategóriák miatt kell szem előtt tartanunk, nehogy valaki véletlenül a magyarországi bérszinthez mérje a dolgokat.

Szóval az évente

  • 200 ezer dollár feletti keresettel rendelkezők 68 százaléka
  • 75 ezer és 200 ezer dollár között keresők 52-54 százaléka
  • 51 ezer és 75 ezer dollár között keresők 38 százaléka

érzi úgy, hogy jelentős stresszel jár a munkája. Ezek alapján tehát simán kijelenthetnénk, hogy minél többet vágsz zsebre, annál stresszesebb az életed. Az igazság azonban az, hogy a legalacsonyabb bérrel (35-50 ezer dollár) rendelkezők esetében ismét felugrott az arány 47 százalékra. Az sem jó tehát, ha a létra legalsó fokán helyezkedsz el, érdemes tehát az alsó-középkategóriát megcélozni, ha szeretnéd minél inkább elkerülni a stresszt. Érdekes, hogy a munkával való megelégedettség szintje is ennél a kategóriánál volt a legmagasabb. Hiába keresnek tehát egyesek jóval többet, a jelek szerint nem lesznek tőle elégedettebbek.

És hogy mi a helyzet az egyes korcsoportokkal? A tanulmány szerint a 37-52 éves korosztály a legstresszesebb, hiszen 57 százalékuk érzi magát nyomás alatt a melóhelyen, míg a fiatalabbaknak csupán a 44 százaléka. A nemeket tekintve szinte semmi különbség nem mutatkozott, a férfiak és a nők is ugyanolyan arányban érzik stresszesnek a munkájukat, és az elégedettségi szintjük is szinte azonos.

Végeredményben tehát kiderült, hogy sok esetben az lehet a boldogság kulcsa, ha az ember nem felfelé, hanem inkább 1-2 fokot lefelé mászik azon a bizonyos munkahelyi létrán. Gondoltad volna?

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.